Katonákra támadtak a kurd lázadók, sok halott

2015.08.19. 21:05

Kurd lázadók által működésbe hozott pokolgép robbant a katonai járőrök mellett Törökországban, legalább nyolc katona vesztette életét.

Török katonai járőrök mellett robbantottak pokolgépet kurd lázadók szerdán a délkelet-törökországi Siirt tartományban, a merényletben legkevesebb nyolc katona életét vesztette. A robbanószerkezetet a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szervezet fegyveresei hozták működésbe.

Ez volt a legsúlyosabb akció

A detonációban többen megsebesültek. Ez volt a török hadsereg elleni legtöbb halálos áldozatot követelő rajtaütés, amióta Ankara júliusban hadjáratot indított a kurd gerillák ellen. Szerdán két török katona már meghalt a lázadókkal folytatott összecsapásokban a délkeleti Diyarbakir tartományban.

A PKK és a török biztonsági erők között hároméves tűzszünet után újultak ki az összecsapások a július 20-ai suruci merénylet óta. Az Iszlám Állam számlájára írt terrorakció miatt a PKK azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy nem védik a kurdokat, ezért ismét támadásokba kezdett, azóta viszont a török légierő mér légi csapásokat a PKK törökországi állásaira.

Zátonyra futott tárgyalások

A kiújult fegyveres cselekmények az összeomlás szélére sodorták a Recep Tayyip Erdogan elnök által 2012-ben megkezdett tárgyalási folyamatot, bár formálisan egyik fél sem állt fel a tárgyalóasztaltól. A PKK korábban évtizedeken át felkelést vezetett a török kormány ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK