Egy oszlopra akasztották az ismert régész holttestét

Palmüra, Palmyra
(FILES) - A file picture taken on March 14, 2014 shows Syrian citizens walking in the ancient oasis city of Palmyra, 215 kilometres northeast of Damascus. Islamic State (IS) group jihadists, who boast of having destroyed ancient sites in Iraq, threatened the ancient jewel of Palmyra, a UNESCO heritage site in the Syrian desert, on May 14, 2015. AFP PHOTO/JOSEPH EID
Vágólapra másolva!
Szíria legismertebb archeológusa, Háled Aszaád nem akarta elárulni az Iszlám Állam szélsőségeseinek, hova rejtették az ókori Palmüra kincseit. A holttestét egy római oszlopra akasztották. 
Vágólapra másolva!

Szíria egyik legkiválóbb archeológusát fejezték le az Iszlám Állam dzsihádistái a kelet-szíriai Palmüra romvárosában – számolt be szerdán a szíriai állami média és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns ellenzéki csoport.

A SANA állami hírügynökség és az OSDH közlése szerint

kedden végezték ki a város múzeuma mellett lévő téren a 81 éves Háled Aszaádot,

aki több mint ötven évig vezette a palmürai régészeti munkálatokat.

Az iszlamisták májusban foglalták el a várost Forrás: AFP/Joseph Eid

Maámún Abdulkarim, egy damaszkuszi kormányhivatal régészettel és múzeumi ügyekkel megbízott osztályvezetője azt mondta, hogy Aszaád holttestét Palmüra régészeti helyszíneinek egyikén egy római oszlopra felakasztották.

A szélsőségesek egy hónappal korábban fogták el az idős archeológust, és sikertelenül próbálták rábírni arra, hogy árulja el, hova rejtették a palmürai kincseket.

A szélsőséges iszlamista szervezet májusban kerítette hatalmába Tadmur városát (ókori nevén Palmürát), miután a kormányhadsereg ottani védelmi vonalai összeomlottak.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori romváros a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik, és tartani lehet attól, hogy a radikális fegyveresek lerombolják, ahogy azt Irak jelentősebb régészeti helyszínével is tették.

Szíriai tisztségviselők ezért elővigyázatosságból még a város elfoglalását megelőzően

több száz ókori szobrot rejtettek el biztonságos helyen.

Júniusban az Iszlám Állam két ókori mauzóleumot robbantott fel Palmürában. Ezek nem tartoztak a város római kori emlékei közé, de a terrorszervezet saját értelmezése szerint ellenkeztek az iszlámmal.