Oroszországban ítélték el az ukrán rendezőt

ukrajna, kijev, tüntetés, tüntetők a majdan téren
Vágólapra másolva!
Huszonhárom év fogházban letöltendő szabadságvesztést kért az ügyész Oleh Szencov krími ukrán rendezőre szerdán a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városban zajló büntetőperben. A férfi akkor tüntetett Ukrajnában, amikor lakóhelyét még nem foglalta el Oroszország. Most szabotázsakciókkal vádolják,
Vágólapra másolva!

Terrorista csoport létrehozásával vádolják Oleh Szencov filmrendezőt Oroszországban. A férfi részt vett a Janukovics-rezsim elleni 2013-2014-es kijevi tüntetéseken, és azt is ellenezte, hogy a Krím félsziget tavaly márciusban Oroszországhoz csatolták.

Huszonhárom évet kért az ügyész

Szencovot több mint egy éve, 2014 májusában vették őrizetbe a Krím székhelyén, Szimferopolban lévő otthonában, majd Moszkvába szállították egy Olekszandr Kolcsenko nevű férfival. Azzal vádolják őket, hogy támadásokat hajtottak végre a Krím-félszigeten: felgyújtották a Krími Orosz Közösség nevű szervezet irodáit és fel akarták robbantani a krími nagyvárosban lévő Lenin szobrot is. Az ügyészség szerint a rendező és társa kapcsolatban állt a Jobb Szektor nevű ukrán nacionalista szervezettel, amelynek félkatonai egységei is vannak. Az ügyész ezért huszonhárom év fogházbüntetést kért a rendezőre.

Szencov és Kolcsneko is tagadta a vádakat.

Szencov a mostani tárgyaláson kijelentette, hogy nem ismeri el a fölötte ítélkező bíróságot, amelyet megszállónak nevezett. Azt mondta, koholt vád alapján indítottak ellene politikai pert. Mint mondta, büszke arra, hogy aktívan kivette részét a volt ukrán államfő hatalmának megdöntésében, a kijevi főtéren zajlott tüntetésekben.

Tüntetők a kijevi Majdanon - itt demonstrált Szencov is Forrás: AFP/Daniel Slim


Az ukrán rendező a tárgyaláson azt mondta, hogy megverték és kínozták. Így akartak belőle beismerő vallomást kicsikarni. Szencov "Dicsőség Ukrajnának" feliratú pólót viselt a tárgyaláson és Bulgakov Mester és Margarita című regényéből véve az idézetet kijelentette: "a gyávaság a legnagyobb bűn".

Putyin Szevasztopolban

A lenta.ru orosz hírportál közölte, hogy az Európai Filmakadémia nyílt levélben kérte szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnöktől Szencov azonnali szabadon bocsátását.

Olyan neves szakemberek, mint Tarr Béla magyar, Andrzej Wajda lengyel és Wim Wenders német filmrendező is aláírták a szervezet honlapján közölt levelet.

Eközben, a rosztovi bírósági tárgyalás napján a krími Szevasztopolban tartózkodó orosz államfő külföldről támogatott szabotázsakciókra figyelmeztetett. Az orosz elnök szerint fennáll a veszélye annak, hogy "külső erők ingataggá teszik a helyzetet" az Ukrajnától tavaly márciusban Oroszországhoz csatolt félszigeten.

- mondta Putyin, aki egy biztonsági kérdésekről szóló konferencián szólalt fel. Az orosz államfő krími látogatása ellen Kijev hivatalosan tiltakozott.