Összefognak a britek és a franciák az illegális bevándorlók ellen

2015.08.20. 16:21

A brit és a francia hatóságok az embercsempészek elleni hatékonyabb fellépés érdekében közös parancsnokságot állítanak fel a Csatorna-alagút francia oldalán, Calais-nál. Több kamerát és még több kerítést is építenek a helyszínen. 

Megállapodást ír alá a francia és brit belügyminiszter arról, hogy közös rendőr- és határőrségi parancsnokságot hoznak létre. 

Theresa May brit (k, jobbról) és Bernard Cazeneuve franica belügyminiszter nyilatkozik a sajtónakForrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Lecsapnak a csempészekre

A megállapodás legfontosabb feladataként azt írják elő, hogy lecsapjanak az embercsempész bandákra, amelyek Észak-Franciaországba, onnan pedig a Csatornán át Nagy-Britanniába viszik az embereket.

Az út utolsó szakaszán ezek a bűnszövetkezetek akár háromezer fontot is elkérhetnek az átkelésért, és megfélemlítik nemcsak a menekülteket, hanem a helyieket is.A BBC szerint

egy Calais-hoz közeli település polgármesterét például fegyverrel fenyegették.

Újabb kerítés, több kamera

A szerződés a Csatorna-alagút bejáratának és magának az alagútnak a fokozottabb védelméről is rendelkezik: még több kerítést építenek, további kamerákat, reflektorokat szerelnek fel, és infrakerítés is működni fog. A britek korábban már hétmillió fontot költöttek a kerítésre. 

Összefognak az embercsempészek ellenForrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A Calais-nál táborozó mintegy 3-5 ezer menekült közül éjjelente mintegy 100-200 próbál meg bejutni a létesítmény területére, hogy aztán vonatokra vagy kamionokra felkapaszkodva átkeljen Nagy-Britanniába.

Több segélyt küldenek

Kiszivárgott információk szerint a két ország humanitárius erőfeszítéseinek fokozásáról is megállapodott. Ezek szerint még több segélyt küldenek Afrika és a Közel-Kelet egyes országaiba, így akarják elejét venni annak, hogy még többen útra keljenek Európa felé. Vállalják azt is, hogy segélyszervezetekkel és a helyi hatóságokkal együttműködve javítanak a Calais-nál összegyűlt menekültek ellátásán.