Lemondott a görög miniszterelnök

2015.08.20. 20:27

Távozik Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök, akit januárban választottak meg a Sziriza jelöltjeként. Döntését azzal indokolta, hogy szeretne utat engedni az előrehozott választásoknak. 

Csütörtök esti televíziós beszédében bejelentette lemondását Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök. Döntését azzal indokolta, hogy szeretne utat engedni az előrehozott választásoknak. Kifejezte reményét, hogy e választások eredményei megerősítik majd helyzetét a törvényhozó testületben.

Úgy fogalmazott, hogy szilárd támogatásra törekszik kormányzati tervei megvalósításához, stabil kormányt szeretne, és szolidaritásra törekszik a társadalommal, amely haladó reformokra vágyik. 

A januárban megválasztott kormányfő már július végén jelezte, hogy kész vállalni az előrehozott választásokat, ha pártja, a Sziriza baloldali radikálisai nem támogatják a kabinet tevékenységét. 

Aléxisz Cíprasz lemondottForrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Július 15-én és július 22-én a párt 149 képviselője közül több mint harmincan tagadták meg azoknak a törvényjavaslatoknak a megszavazását,  amelyek elfogadása volt a feltétele annak, hogy a kormány megkezdhesse a tárgyalásokat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében indítandó új, 85 milliárd eurós programról.

Cíprasz akkor csupán ellenzéki pártok segítségével tudta megszerezni a törvényjavaslatok elfogadásához szükséges szavazatokat. Az előrehozott választásokra szeptemberben kerülhet sor, addig egy ügyvivő kormány irányítja majd az országot. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK