Amerikai légicsapás végzett az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet második számú vezetőjével Irakban.

"A Hádzsi Mutazként is ismert Fadil Ahmed al-Hadzsali augusztus 18-án meghalt az amerikai hadsereg légicsapásában, miközben egy gépjárműben utazott az iraki Moszul közelében" - tudatta Ned Price, az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője. Az illetékes hozzátette, a támadásban az Iszlám Állam médiacsoportjának egyik vezetője, Abu Abdalláh is életét vesztette.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy ez mekkora érvágás az Iszlám ÁllamnakForrás: AFP/Haidar Mohammed Ali

 

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a szélsőséges iszlamista csoportot vezető Abu Bakr al-Bagdadi helyettesének számító férfi volt a legfőbb irányítója a fegyverek, járművek és emberek Irak és Szíria közötti szállításának. A közlemény szerint Hádzsi Mutaz részt vett a Moszul elleni tavaly júniusi offenzíva megtervezésében.

Halála kihatással lesz az Iszlám Állam működésére, befolyása ugyanis kiterjedt az IÁ pénzügyeire, sajtójára, műveleteire és logisztikájára is - hangsúlyozta Ned Price.

Seth Jones terrorszakértő ugyanakkor azt mondta, hogy a férfi kiiktatásának csak rövidtávú hatása lehet az Iszlám Állam működésére. Az amerikai RAND Corporation politikai kutatóintézet munkatársa szerint az Iszlám Állam esetében a személyi kérdéseknek nincs akkora jelentősége, a terrormilícia hatalmát elsősorban az általa ellenőrzött terület nagysága befolyásolja.

Az Egyesült Államok és szövetségesei tavaly augusztus óta hajtanak végre légitámadásokat a Szíriában és Irakban is jelentős területeket elfoglaló Iszlám Állam állásai ellen.