A volt energetikai miniszter vezetésével új pártot alapítanak a Sziriza baloldali radikálisai, akik nem támogatták a januárban megválasztott kormányfő tevékenységét.

Az új párt alapításáról a görög sajtóra hivatkozva számolt be a BBC.

A lépésre azután határozták el magukat, hogy csütörtökön lemondott Aléxisz Cíprasz kormányfő, megnyitva ezzel az utat az új választások megrendezése előtt.

Aléxisz Cíprasz félreálltForrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Sajtójelentések szerint a Sziriza 25 képviselője lép majd át az új pártba, amelyet Liki Antitának (Népi Egységnek) neveznek majd.

A pártot Panajótisz Lafazanisz volt energetikai miniszter fogja vezetni. Ő személy szerint is élesen ellenezte az uniós mentőcsomag elfogadását.

A Ta Nea című görög lap közölte az átállók névsorát, amelyből hiányzik Zoe Konsztantopolu parlamenti elnök és Janisz Varufakisz volt pénzügyminiszter, bár ők sem támogatták a csomagot.

Az ellenzék alakíthat kormányt

Az államfő közben a legfőbb ellenzéki párt, az Új Demokrácia elnökének adott kormányalakítási megbízást.

Vangelisz Meimarakisz pártelnök és Prokopisz Pavlopulosz megbeszélését a görög televízió egyenes adásban közvetítette. A pártelnök közölte, megkezdi a tárgyalásokat, hogy kiderítse: sikerül-e kormányt alkotni a parlament feloszlatása nélkül.