Egyre valószínűbb, hogy az Iszlám Államnak vegyi fegyvere is van

iszlám állam is iá isis
A fighter of the Syrian Kurdish People's Protection Units (YPG) holds a position behind sanbags during fighting against Islamic State (IS) group on November 7, 2014 in the Syrian besieged border town of Ain al-Arab (known as Kobane by the Kurds). Turkey is pursuing a delicate but dangerous strategy after allowing peshmerga fighters to transit its soil to Kobane, fearing Kurdish domination of northern Syria but also risking the collapse of the peace process with Turkish Kurds. AFP PHOTO / AHMED DEEB
Vágólapra másolva!
Mustárgáz nyomait fedezték fel egy, az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport fegyveresei által az iraki kurd erők állásaira kilőtt lövedéken - közölte az amerikai hadsereg.
Vágólapra másolva!

Az előzetes vizsgálatok eredményéről Kevin Killea amerikai dandártábornok, a nemzetközi erők vezérkari főnöke elmondta, hogy ez még nem jelent kétségbevonhatatlan bizonyítékot, ezért további vizsgálatok végeznek, amelyek eredménye néhány hét múlva várható.

Kurdok ellen használták

A vegyifegyver-támadás augusztus 11-én történhetett az iraki Kurdisztán fővárosától 40 kilométerre fekvő Mahmúrnál.

A lövedéket az iszlamisták ellen harcoló kurd katonák juttatták el az amerikai hadsereghez.

Név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselők arról tájékoztatták a CNN hírcsatornát, hogy megvizsgáltak egy másik, három héttel ezelőtti támadásból származó lövedéket is, és azon is mustárgáz nyomait fedezték fel.

A szíriai hadsereg is vetett be klórgázt Forrás: AFP/Abd Douamany

Asszadnak volt

Szakértők szerint az Iszlám Állam Szíriában juthatott mustárgázhoz. A szíriai kormány 2013-ban - amikor beleegyezett vegyifegyver-készletének felszámolásába - elismerte, hogy nagy mennyiséggel rendelkezik a hólyaghúzó harci eszközből.

A beszerzés forrása ugyanakkor Irak is lehetett.

Damaszkusz 2013-ban azt állította, hogy mustárgáz-készleteit a hadserege, illetve nemzetközi ellenőrök megsemmisítették. Az ellenőrök ugyanakkor sohasem tudtak meggyőződni erről.

A kurd harcosok ellen vetették be a mustárgázt Forrás: AFP/Ahmed Deeb

Bevetettek már klórgázt is

Az amerikai hírszerzés arra gyanakszik, hogy a rezsim hadserege elrejthette vegyifegyver-készleteinek egy részét.

A mustárgáz bevetése szakértők szerint annak lenne a jele, hogy az Iszlám Állam harci képességei aggasztó mértékben növekednek.

Amerikai hírszerzők szerint a terrorszervezet korábban klórgázt alkalmazhatott Irakban. A klór ugyanakkor nem tiltott vegyi anyag.

Az Egyesült Államok korábban klórgáztámadásokkal vádolta meg a szíriai hadsereget. Szíriának a mustárgáz mellett olyan ideggázokból is voltak készletei, mint a szarin és a VX.