Mustárgáz nyomait fedezték fel egy, az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport fegyveresei által az iraki kurd erők állásaira kilőtt lövedéken - közölte az amerikai hadsereg.

Az előzetes vizsgálatok eredményéről Kevin Killea amerikai dandártábornok, a nemzetközi erők vezérkari főnöke elmondta, hogy ez még nem jelent kétségbevonhatatlan bizonyítékot, ezért további vizsgálatok végeznek, amelyek eredménye néhány hét múlva várható.

Kurdok ellen használták

A vegyifegyver-támadás augusztus 11-én történhetett az iraki Kurdisztán fővárosától 40 kilométerre fekvő Mahmúrnál.

A lövedéket az iszlamisták ellen harcoló kurd katonák juttatták el az amerikai hadsereghez. 

Név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselők arról tájékoztatták a CNN hírcsatornát, hogy megvizsgáltak egy másik, három héttel ezelőtti támadásból származó lövedéket is, és azon is mustárgáz nyomait fedezték fel.

A szíriai hadsereg is vetett be klórgáztForrás: AFP/Abd Douamany

Asszadnak volt

Szakértők szerint az Iszlám Állam Szíriában juthatott mustárgázhoz. A szíriai kormány 2013-ban - amikor beleegyezett vegyifegyver-készletének felszámolásába - elismerte, hogy nagy mennyiséggel rendelkezik a hólyaghúzó harci eszközből.

A beszerzés forrása ugyanakkor Irak is lehetett.

Damaszkusz 2013-ban azt állította, hogy mustárgáz-készleteit a hadserege, illetve nemzetközi ellenőrök megsemmisítették. Az ellenőrök ugyanakkor sohasem tudtak meggyőződni erről.

A kurd harcosok ellen vetették be a mustárgáztForrás: AFP/Ahmed Deeb

Bevetettek már klórgázt is

Az amerikai hírszerzés arra gyanakszik, hogy a rezsim hadserege elrejthette vegyifegyver-készleteinek egy részét.

A mustárgáz bevetése szakértők szerint annak lenne a jele, hogy az Iszlám Állam harci képességei aggasztó mértékben növekednek.

Amerikai hírszerzők szerint a terrorszervezet korábban klórgázt alkalmazhatott Irakban. A klór ugyanakkor nem tiltott vegyi anyag.

Az Egyesült Államok korábban klórgáztámadásokkal vádolta meg a szíriai hadsereget. Szíriának a mustárgáz mellett olyan ideggázokból is voltak készletei, mint a szarin és a VX.