15 halálos áldozata van a Goni tájfunnak

2015.08.23. 22:34

Eddig 15 halálos áldozata van a Goni tájfunnak a Fülöp-szigeteken. 32 ezren kényszerültek elhagyni az otthonukat, több repülőjáratot töröltek. A tájfun most Japán felé tart.

 Legkevesebb tizenöt halálos áldozatot követelt a Goni tájfun a Fülöp-szigeteken, további tizenkét embert pedig még keresnek - jelentették a hatóságok vasárnap.

A Goni névre keresztelt tájfunt kísérő heves esőzések következtében sárlavina zúdult le egy hegyi falura a Fülöp-szigetek északi részén, és több bányászt maga alá temetett. Tizenkét embert eltűntként tartanak számon.

A Goni tájfun pusztítása a Fülöp szigetekenForrás: AFP/Jjlandingin

Noha a keresésben a bányászok munkatársai mellett több mint száz rendőr vesz részt, a hatóságok szerint egyre kevesebb rá az esély, hogy túlélőket találnak.
A legalább ezer lakóépületet romba döntő tájfun miatt több mint 32 ezer ember kényszerült otthona elhagyására - közölte a katasztrófavédelmi szolgálat vezetője. Az ország északi részén számos repülőjáratot töröltek.

A tájfun időközben északkelet felé elhagyta a Fülöp-szigeteket, és az előrejelzések szerint 24 órán belül eléri Japán partjait. A vihar szele helyenként meghaladja az óránkénti 170 kilométeres sebességet.

A Fülöp-szigetek térségén évente átlagosan húsz tájfun söpör végig. Két évvel ezelőtt minden idők legpusztítóbb vihara csapott le a szigetországra, a 2013 novemberi Haiyan tájfunnak 7350 halálos vagy eltűnt áldozata volt, s több mint 4 millió azoknak a száma, akik fedél nélkül maradtak vagy megrongálódott a házuk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK