Azeri-örmény tűzpárbaj, több halott

2015.08.24. 10:37

Újabb azeri-örmény tűzpárbaj volt Hegyi Karabahnál: mind az azeri, mind az örmény oldalon voltak halálos áldozatok. Mindkét fél szerint a másik sértette meg a tűzszünetet.

Újra összecsaptak az azeri és az örmény fegyveres erők a hétvégén a Hegyi Karabahot Azerbajdzsántól elválasztó tűzszüneti vonalon, a kölcsönös tüzérségi csapásokban bakui közlés szerint öt örmény katona halt meg, míg az örmény oldal négy azeri katona elestéről számolt be.

Vitatott, ki lőtt először

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium hétfőn azt közölte, hogy az incidens szombaton történt, és a felek között érvényben lévő tűzszünetet elsőként az örmény fél sértette meg, amire az azeri katonák válaszcsapással reagáltak.

Azerbajdzsán, örmény katonák a hegyi-karabahi Hanatagban 1992 májusábanForrás: AFP/Oleg Kinishin

A hegyi karabahi védelmi tárca szerint viszont a hét végi incidenst az azeri fél provokálta ki, és az örmény enklávé határőr alakulatai voltak azok, amelyek ellencsapásra szánták el magukat, hogy elhallgattassák az ellenség aknavetős támadását.

Harmincezer áldozat

Hegyi Karabah lakossága többségében örmény, a terület azonban a Szovjetunió idején Azerbajdzsánhoz tartozott. A két volt tagköztársaság között a Szovjetunió felbomlása előtt, 1988-ban háború tört ki a területért, és ez 1994-ben tűzszünettel ért véget.

Katonák a hegyi-karabahi Askeranban 1992-benForrás: AFP/R. Mangasaryan

A harcokban mintegy 30 ezer ember halt meg, és több százezernek el kellett menekülnie otthonából. A két ország azóta sem tudott megállapodni Karabah státusáról. A magát önállónak minősítő Karabahot Örményország 1994 óta támogatja mind katonailag, mind pénzügyileg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK