Megállapodott a két Korea

KIM Dzsong Un korea
Észak-Korea, 2015. augusztus 21. A Koreai Központi Televízió videofelvételéről készített, aYonhap dél-koreai hírügynökség által 2015. augusztus 21-én közreadott dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára a Koreai Néphadsereg Legfelsőbb Parancsnokságának tagjaival tárgyal. Kim ezen a napon teljes harckészültségbe helyezte a két Korea határának térségében állomásozó fegyveres erőket. (MTI/EPA/KCT/Yonhap)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok feszültségei, a kölcsönös fenyegetések után hétfőn megállapodás született a két Korea között a háborús veszély elhárításáról - jelentette be a dél-koreai elnöki szóvivő.
Vágólapra másolva!

Phenjan sajnálkozását fejezte ki a dél-koreai katonák megsebesülése miatt, és ennek nyomán az egyezség értelmében Szöul órákon belül felhagy a határon túlra, az észak-koreai rezsim ellen irányuló propagandatartalmú műsorszórással.

A 43 órás, maratoni hosszúságúra nyúlt egyeztetések során abban is megegyeztek, hogy mihelyst lehetséges újabb tárgyalásra fog sor kerülni Észak- és Dél-Korea képviselői között. Az egyezményben emellett ígéretet tettek rá, hogy

elő fogják mozdítani az 1950-1953-as koreai háborúban elszakított családok újraegyesítését.

A megállapodás részleteiről Kim Kvan Dzsin dél-koreai elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó, a déli tárgyalódelegáció vezetője számolt be közép-európai idő szerint este 7 órakor. A volt nemzetvédelmi miniszter szerint "nagyon sokatmondó", hogy Észak-Korea bocsánatot kért a felrobbant akna okozta sérülésekért.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség által augusztus 21-én közreadott dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsongun a Koreai Néphadsereg Legfelsőbb Parancsnokságának tagjaival tárgyal. Kim ezen a napon teljes harckészültségbe helyezte a két Korea határának térségében állomásozó fegyveres erőket. Forrás: MTI/EPA/YONHAP/

A felek között szombat este kezdődtek kétoldalú tárgyalások a határ menti Panmindzsonban. Pak Gun Hje dél-koreai elnök korábban azt mondta, hogy országa addig folytatja a propagandatartalmú műsorszórást, amíg Phenjan nem kér bocsánatot a fegyveres provokációkért.

A Koreai-félszigeten azután éleződött ki a feszültség, hogy a dél-koreai hadsereg Észak-Korea felé kilőtt tüzérségi sorozatokkal válaszolt csütörtökön arra, hogy a területén egy feltételezhetően északról kilőtt lövedék csapódott be a phenjani rezsim elleni propagandát harsogó hangszóróinak irányában.

A két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben az előző héten felrobbant egy akna és súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát.

Az eset arra késztette Szöult, hogy tizenegy év után újraindítsa a határon túlra irányuló, propagandatartalmú műsorszórást. Észak-Koreatagadta, hogy aknát telepített volna az övezetbe.

Phenjan a múlt csütörtökön ultimátumot adott Szöulnak, hogy amennyiben nem hagy fel a propagandával helyi idő szerint szombaton délután öt óráig, katonai lépéseket fog tenni. A fenyegetőzés ellenére semmilyen újabb incidens nem történt.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és a Koreai Köztársaság hivatalosan máig hadban áll egymással, mivel a koreai háború hadműveleteit lezáró 1953-as tűzszünet után nem kötöttek békeszerződést.