Tüntettek a menekültek Milánóban

2015.08.24. 22:01

Több száz bevándorló összecsapott hétfőn az olasz rendőrséggel Milánóban, és egy ideig akadályozta a forgalmat a város egyik főközlekedési útján, tiltakozásul rossz lakhatási körülményeik miatt és azért, mert sokáig kell várniuk munkavállalási engedélyre.

A mintegy 300, főleg Afrikából érkezett bevándorló jelszavakat kiabálva a város központja felé vonult az úton. A rohamrendőrök útjukat állták, és megpróbálták őket visszaszorítani a közelben lévő ideiglenes táborba, ahol addig kell maradniuk, amíg nem regisztrálják őket és nem kapnak személyazonosító okmányt.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint csak az idén eddig több mint 100 ezer bevándorló jutott be Olaszországba a tengeren át. Bár sokan közülük gazdagabb észak-európai országokba akarnak továbbmenni, az olaszországi menedékközpontokban legalább 85 ezren élnek. Sokan közülük munkát szeretnének vállalni, de ezt csak engedély birtokában tehetik meg.

Helyiek és illegális bevándorlók tüntettek a francia határ közelében fekvő észak-olaszországi Ventimigliában június 20-án, a menekültek világnapján. (Illusztráció)Forrás: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro

 

Mint más európai országokban is, a menekültáradat belpolitikai feszültségeket keltett Olaszországban, egyes ellenzéki pártok sokkal határozottabb cselekvést követelnek a kormánytól a probléma megoldására. A jobboldali Északi Liga részben bevándorlás-ellenessége miatt a harmadik legnépszerűbb párt lett Olaszországban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK