A Vöröskereszt irodájára támadtak Jemenben

Jemen
Yemeni members of a local armed resistance group, known as a Popular Committee (PC), supporting President Abedrabbo Mansour Hadi, sit in a pick up truck as they arrive on March 23, 2015 from the city of Abyan in Aden, southern Yemen before being deployed around the city of Lahj, along the border between Lahj and Aden Governorates. AFP PHOTO / SALEH AL-OBEIDI
Vágólapra másolva!
Ismeretlen fegyveresek megtámadták a Vöröskereszt irodáját a dél-jemeni Áden kikötővárosban. A rajtaütésben nem sérült meg senki, de a szervezet szünetelteti tevékenységét a településen. A támadók kirabolták az irodát.
Vágólapra másolva!

Autókat, készpénzt és különböző felszereléseket raboltak el a Vöröskereszt jemeni irodájából azok a fegyveresek, akik hétfőn rontottak rá a tengerparton fekvő Áden kikötővárosban a szervezet munkatársaira.

A támadók fegyvert fogtak a dolgozókra, de a jelentések szerint senki sem sérült meg a rajtaütésben.

A támadás miatt a Vöröskereszt felfüggeszti működését Ádenben" - közölte a szervezet szóvivője. A tájékoztatás szerint az ádeni iroda 14 munkatársát elővigyázatosságból az országon belül máshova helyezte át az ICRC.

A vöröskereszt egyike volt annak a kevés segélyszervezetnek, amelyek még nem zárták be az irodájukat a dél-jemeni városban. A szervezet humanitárius segítséget nyújtott a rászorulóknak a közel-keleti ország második legnagyobb településén.

A Reuters jelentése szerint Ádenbe kedden szaúdi csapatok érkeztek, hogy helyreállítsák a rendet a kikötővárosban.

A hét végén az Al-Kaida fegyveresei is állasokat foglaltak el a városban.

Az elűzött elnökhöz hű erők a Szaúd-Arábia vezette szövetségesek támogatásával július közepén visszafoglalták Ádent, a legnagyobb jemeni kikötővárost, de az ellenőrzért nem tudták teljes mértékben átvenni a város fölött. Az arab-félszigeten fekvő országban hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező síita lázadók és az előlük külföldre menekült Hádi elnök erői. Áden kulcsfontosságú kikötő, ezért a város a harcok frontvonalára került. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítása érdekében nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveleteket indított.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb mérlege szerint a jemeni konfliktusban március óta csaknem 4400 ember halt meg és sok ezer a sebesült. 21 millióan szorulnak segélyekre vagy védelemre, és 1,3 millióan váltak menekültté hazájukban.