Athén menekíti az ukrajnai görögöket

Ukrán katona
Ukrán katona áll egy kiégett katonai teherautó mellett a kelet-ukrajnai Mariupolban
Vágólapra másolva!
Az ukrán belháború által leginkább veszélyeztetett övezetekből először Kijevbe, azután Rodoszra mennek majd a görög kisebbség tagjai.
Vágólapra másolva!

A görög nemzetiségű ukrán állampolgárok evakuálását a Külhoni Görögök Tanácsának javaslatára kezdeményezte az athéni külügyi tárca. Az első hullámban 191, Mariupolban és környékén élő görögöt – elsősorban a gyerekeket és időseket – szállítanak el a térségből egy utazási iroda autóbuszaival Kijevbe.

Onnan az Aegean Airlines charterjáratával jutnak majd el Rodoszra.

Az Égei-tengeri szigeten a Külhoni Görögök Tanácsának anyagi támogatásával előbb helyi szállodákban szállásolják őket, majd gondoskodnak folyamatos beilleszkedésükről az anyaországban.

Az augusztus 24-től szeptember 12-ig tartó program célja, hogy kimentsék a Mariupol térségében élő görög közösség tagjait az Ukrajnában dúló belháború elől, és megszilárdítsák kötödésüket a történelmi óhazához – áll a görög Külügyminisztérium és a világban elszórtan élő görögök érdekképviseletét felvállaló szervezet közös közleményében.

A második világháború előtt a görögök nagy számban éltek a Krím-félszigeten.

Onnan Sztálin telepítette ki a nemzetiségi csoport tagjait a tatár őslakossággal együtt. Többségük az Azovi-tenger északi partjára került. A 2001-es népszámlálás adatai szerint 91 500 főt számlált az ukrajnai görög közösség, amely főként Mariupol térségében összpontosul.