Európába küldi lopakodó repülőit az USA

2015.08.25. 11:53

Washington támogatná az Oroszország miatt aggódó NATO-tagokat, és korszerű repülőket küldene Európába.

F-22-es vadászgépeket küld az Egyesült Államok az ukrajani orosz agresszió miatt aggodó kelet-európai NATO-tagok támogatására - írja a The Guardian. 

Az ukrajnai orosz katonai jelenlét továbbra is aggaszt minket és az európai szövetségeseinket is- mondta Deborah James, a légierő államtitkára a Pentagonban. James nem adta meg repülőgépek pontos számát, illetve a szállítás idejét és helyét.

Az F-22 az első ötödik generációs repülőgépForrás: US Air Force

A The Guardian szerint az F-22-esek telepítése jelzi, hogy az USA és a NATO tagállamai növekvő aggodalommal figyelik Oroszország katonai lépéseit.

Mark Welsh James, a légierő főparancsnoka szerint a NATO partnereknek lehetővé tennék, hogy együtt gyakorlatozzanak az F-22-esekkel. A légierő korábban Japánban és Dél-Koreában használta ezeket a gépeket, Welsh szerint azonban most lehetőség lenne arra, hogy a pilóták több tapasztalatot szerezzenek Európában is.

Lopakódók

A Lockhead és a Boeing által tervezett együléses, kétmotoros F-22 Raptorok bevethetők az elektronikus hadviselében, alkalmasak a földi célpontok elleni támadásokra és felderítésre is. A gépeket 2005 óta használja az ameriaki légierő, a gyártó legutóbb 2012-ben szállított ezekből a hadseregnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK