Felrobbantottak egy gázvezetéket Törökországban

ISIS Irak
An Iraqi Kurdish Peshmerga fighter hold his position on the top of Mount Zardak, a strategic point taken 3 days ago, about 25 kilometres east of Mosul on September 9,2014. Kurdish forces in the north have been bolstered by US strikes and took control of Mount Zardak, a strategic site that provides a commanding view of the surrounding area, a senior US officer said. AFP PHOTO/ JM LOPEZ
Vágólapra másolva!
Felrobbantották a Baku-Tbiliszi-Erzurum gázvezetéket hétfőn éjszaka Törökországban. A vezetéken évente több mint hat milliárd köbméter gáz érkezik az országba Azerbajdzsánból.
Vágólapra másolva!

Egy terrorcsoport felrobbantotta a Baku-Tbiliszi-Erzurum gázvezetéket, és emiatt szünetel rajta a gázszállítás - közölték keddre virradóra a török hatóságok.

A hatóságok a Kurdisztáni Munkáspártot vádolják a robbantással Forrás: AFP/Jm Lopez

A robbanás hétfőn éjszaka történt a gázvezetéknek azon a szakaszán, amely a Grúziával és Örményországgal határos Kars tartományon megy át.

A tartományi kormányzóság szerint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei követték el a terrorcselekményt.


A támadásban mintegy húsz fegyveres vett részt. A robbantás miatt szünetel a gázszállítás, tűzoltók oltják a lángokat. A rendőrség és a katonaság lezárta a környéket, olyan hírek érkeztek, hogy összetűztek a támadókkal.

A 2007-ben üzembe helyezett, csaknem ezer kilométer hosszú gázvezetéken

évente 6,6 milliárd köbméter földgázt szállítanak Törökországba

a Sahdeniz azerbajdzsáni lelőhelyről. Az elmúlt években több támadás érte a vezetéket.