Bolgár katonák tartanak a macedón határra

2015.08.25. 14:53

Egyelőre 25 katonát és néhány harci járművet vezényelt a bolgár kormány a macedón határhoz, hogy felkészüljenek egy nagyobb migránshullám fogadására. A török határt már most is kerítéssel védik.

Bulgária harcjárműveket vezényelt Macedóniával közös határának négy átkelőhelyére, hogy megerősítse a határrendőrséget egy nagyobb migránshullám esetére.

A jelenlegi szakaszban csak megelőzés céljából erősítjük meg a határ őrizetét  - jelentette ki a BNR közszolgálati rádiónak Nikolaj Karaivanov, a védelmi minisztérium egyik műveleti illetékese.

Egyelőre 25 katonát és néhány páncélozott harcjárművet küldtek a bolgár-macedón határ átkelőhelyeire, de a számuk növelhető, ha a helyzet súlyosabbá válik. 

A bolgár kerítés a török határonForrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Az országot eddig megkímélte a Görögország felől Macedónián át áramló migrációs hullám. Rumjana Bacsvarova belügyminiszter szerint ugyanis Bulgária - ellentétben Görögországgal, Macedóniával és Szerbiával - betartja a menekültek regisztrációjának eljárási szabályait.

Bulgária az év eleje óta 15 ezer illegális bevándorlót fogadott, főleg Törökország felől érkező szíriaiakat.
A bolgár hatóságok őrizetbe veszik a migránsokat, és több hónapra menekülttáborokban helyezik őket el, amíg ügyüket rendezik, legjobb esetben megengedve számukra, hogy továbbutazzanak Bulgáriából.

Bulgária alaposan őrzi határait, úgyhogy a görög szigetekről Nyugat-Európába igyekvő migránsoknak egyszerűbb Macedónián és Szerbián át folytatni az útjukat  - hangsúlyozta Daniel Mitov külügyminiszter a bTV bolgár televíziónak.

Törökországgal közös határát Bulgária korábban 30 kilométer hosszan kerítéssel zárta le, és a kerítés meghosszabbítását tervezi, emellett ezer rendőrt vezényelt ki, hogy megakadályozza az illegális bevándorlók belépését az országba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK