Minisztere lesz a kurd pártnak Törökországban

Selahattin Demirtas, török választás, jelölt
Selahattin Demirtas (C), chairman of Peace and Democracy Party (BDP) and Kurdish candidate in Turkey's presidential elections speaks on July 18, 2014 during a visit in Paris to meet with Kurdish people living in France as part of a three-week European tour. Demirtas, a 41-year-old lawyer, has been expected to struggle to break into double figures in the country's first democratic presidential elections, which are shaping up as a two-horse race between Erdogan and the opposition candidate Ekmeleddin Ihsanoglu.AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN
Vágólapra másolva!
A Törökországban élő kurdokat képviselő Népi Demokratikus Párt várhatóan legalább egy miniszteri posztot kap az öt nap múlva megalakuló átmeneti kormányban. A modern Törökország történetében még sosem fordult elő, hogy egy kurd kisebbséget képviselő párt tagja bejutna a kormányba.
Vágólapra másolva!

A török államfő Ahmet Davutoglu miniszterelnököt bízta meg egy átmeneti kormány megalakításával, amelynek az lesz a feladata, hogy előkészítse és megrendezze a november elsején megtartandó előre hozott parlamenti választásokat. Recep Tayyip Erdogan elnök 5 napot adott a politikusnak arra, hogy kialakítsa a kabinetet, amelyben ellenzéki képviselők is helyet kapnak majd.

Korábban kizárták az együttműködést

A két fő ellenzéki párt - a Köztársasági Néppárt (CHP) és a Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) - ugyanakkor már jelezte, hogy nem vesz részt az ideiglenes kormányzásban. Az átmeneti kabinetnek így a Davutoglu vezette Igazságosság és Fejlődés Pártjának (AKP) politikusai és független törvényhozók mellett várhatóan a parlamentbe bejutott kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) képviselői is tagjai lesznek.

Törökország története során először miniszteri poszthoz juthatnak.

Ez a felállás nem könnyíti meg Davutoglu helyzetét, aki korábban kizárta a HDP-t a lehetséges koalíciós partnerek sorából arra hivatkozva, hogy a tömörülés kapcsolatban áll a kurd lázadókkal.

Selahattin Demirtas, a kurdokat képviselő Népi Demokratikus Párt (HDP) elnöke Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

Törökország délkeleti területein azután újultak ki a harcok a fegyveres kurd lázadók és a hadsereg, illetve a belügyi egységek között, hogy július 20-án merényletet követtek el a szíriai határhoz közeli Suruc városában egy törökországi ifjúsági szervezet tagjai ellen. A lázadók legutóbb egy gázvezetéket robbantottak fel a grúz-török határ mentén, a hadsereg pedig rendszeresen bombázza a felkelők állásait.

Az új választás tétje

A június 7-i törökországi parlamenti választásokon Ahmet Davutoglu politikai tömörülése 2002-es kormányra kerülése óta először elvesztette abszolút többségét. A kormányfőnek hétfőig nem sikerült koalíciós partnert találnia, az államfő - az AKP-t alapító Recep Tayyip Erdogan - új választásokat ír ki.

Az államfő egypárti kormányt és alkotmánymódosítást szeretne, amely lehetővé tenné az elnöki kormányzás bevezetését.

Az ellenzék azzal vádolja Erdogant, hogy kezdettől fogva az új választások kiírását akarta elérni abban a reményben, hogy az AKP visszanyerheti a parlamentben abszolút többségét. A közvélemény-kutatások szerint azonban a párt erre egy következő voksoláson sem lesz képes.