Németország befogadja a szíriai menekülteket

2015.08.26. 09:36

Németország felfüggeszti a dublini egyezmény alkalmazását a szír menedékkérők esetén – így közülük senkit sem küldenek vissza se Magyarországra, se máshová.

A nürnbergi székhelyű Migrációs és Menekültügyi Szövetségi Hatóság (BAMF) úgy döntött, a szíriai menedékkérők esetében lemond a dublini egyezmény alkalmazásáról, és a polgárháborútól sújtott közel-keleti országból érkezőket nem küldik oda vissza.

Az év első hat hónapjában 44 ezer szír menedékkérőt regisztráltak a német hatóságok. Közülük július végéig mindössze 131 esetben kezdeményezték a visszaszállítást másik tagországba.

44 ezer szír kért menedékjogot NémetországbanForrás: AFP/Robert Atanasovski

Merkelnek nem tetszik

A menekültválság miatt kialakult helyzet „nem méltó Európához”, és elfogadhatatlan, hogy a válság terheit csupán három-négy ország viseli a 28 uniós tagállam közül – jelentette ki kedden a német kancellár egy duisburgi lakossági fórumon. 

„Ez nem az az EU, amelyet szeretnénk” – idézte a kancellárt online kiadásában a Bild című lap, amely szerint Angela Merkel élesen bírálta, hogy a tagországok nem működnek együtt a válság kezelésében. 

Merkel nem ilyen Európát akarForrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A németországi helyzetről elmondta: nem szabad senkit azzal hitegetni, hogy Németországban maradhat akkor is, ha nem éri üldöztetés a hazájában, mert így „nem tudunk segíteni azoknak, akik védelemre szorulnak”. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK