Hatalmas vitát kavart Indiában egy bírósági döntés, amely kimondta: az elvált nőktől el kell venni a tartásdíjat, ha más férfival szexelnek. A törvény szerint egyébként akkor sem kapnak pénzt, ha megcsalták a férjüket. 

Az elvált asszonyok eddig is nehezen tudtak tartásdíjat kiharcolni az indiai bíróságokon, de egy nemrég véget ért válóper arra is rávilágított, hogy még ha meg is ítélik nekik a pénzt, kemény feltételeknek kell megfelelniük. Egy indiai törvény ugyanis kimondja, hogy egy nő csak akkor jogosult tartásdíjra a volt férjétől, ha soha többé nem szexel.

Az indiai menyasszonyok súlyos árat fizetnek, ha el akarnak válniForrás: AFP/Narinder Nanu

Ha van szex, nincs pénz

A vitatott döntést a BBC tudósítása szerint egy dél-indiai fellebbviteli bíróság hozta meg. Ítéletében a bíró nemcsak helybenhagyta az elsőfokú határozatot, amely házasságtörésre hivatkozva nem ítélt meg tartásdíjat a volt feleségnek, hanem azt is leszögezte, hogy a pénz amúgy is csak akkor jár egy nőnek, ha soha többé nem létesít szexuális kapcsolatot senkivel.

„A házasság alatt egy nő nem csalhatja meg a férjét, ha pedig mégis így tesz, akkor nem kérhet tartásdíjat. Hasonlóképpen, válás után is így kell eljárnia. Ha házasságtörést követ el, azaz más férfival létesít szexuális kapcsolatot, elveszíti jogát a pénzhez” – írta ítéletében a bíró.

Visszaélnek a törvénnyel

A konkrét esetet egy Kanimozhi nevű nő válóperében hozták meg, aki ráadásul olyan szegény volt, hogy ügyvédet sem tudott fogadni és nem is tudott megjelenni a bíróságon - írta a BBC.

Indiában valóban van olyan törvény, hogy házasságtörő nőnek nem jár tartásdíj, de ügyvédek szerint ezzel – főleg a városokban – nagyon könnyen vissza lehet élni. Sok férfi magánnyomozót fogad, lehallgatja a neje telefonbeszélgetéseit és adatokat gyűjt róla, hogy be tudja bizonyítani, neje megcsalja. A bíróságok pedig általában nem a nők pártján állnak.

„Nemrég egy delhi bíróság elfogadta a házasságtörés vádját, azzal az indoklással, hogy a nő egy szobában volt egy másik férfival. Egy másik esetben azért nem kapott tartásdíjat egy asszony, mert hosszan beszélt esténként telefonon egy másik férfival” – mondta a BBC-nek egy indiai válóperes ügyvéd.

Megdöbbentő ítélet

Nőjogi aktivisták megdöbbentőnek nevezték az ítéletet.

„A bíró azt mondta, hogy az elvált nőknek attól a férfitól kellene tartásdíjat kérniük, akivel szexelnek. Ezzel azt akarta mondani a bíró, hogy egy nő kérjen pénzt attól, akivel lefekszik? – tette fel a kérdést egyikük.