Hátborzongató üzenetet hagyott az amerikai tévések gyilkosa

2015.08.27. 10:47

Két televíziós csatornától is kirúgták a viselkedése miatt Vester Flanagant, aki szerdán élő adásban lőtte le két kollégáját. A férfi több munkatársát is rasszizmussal és homofóbiával vádolta, de egyszer sem sikerült bebizonyítani állításait. Nagy hatással volt rá a columbine-i középiskolában elkövetett mészárlás is. A lelőtt tévések emlékére egyetemi ösztöndíjat alapítanak. 

Egyre több részlet derül ki a két amerikai televízióst élő adásban lemészároló Vester Flanaganről. A 41 éves férfi az áldozatok egykori kollégája volt, és amikor két éve kirúgták, rendőrökkel kellett kikísértetni az épületből. A jelenetet pedig nem más filmezte le, mint a szerdán meggyilkolt operatőr, Adam Ward. 

Vester Flanagan a Bryce Williams újságírói álnevet használtaForrás: Youtube

Konfliktusok a munkahelyen

Vester Lee Flanagan 2012-ben csatlakozott a WDBJ7 televíziós csatornához. Riportjaiban a Bryce Williams újságírói nevet használta, kollégái is így ismerték. Csakhogy hamar kiderült, hogy a férfi összeférhetetlen,  folyamatos konfliktusai voltak kollégáival, és legalább egy tucat munkatársa ellen nyújtott be panaszt „rasszista megjegyzések” miatt.  A bíróság mindegyik keresetet elutasította. 

Alison Parker riporter és Adam Ward operatőr gyakran dolgozott együttForrás: MTI/AP/WDBJ-TV/

Főnökei először konfliktuskezelő tréningre küldték, sőt pszichológiai segítséget is ajánlottak neki,  de amikor ez nem használt, úgy döntöttek, hogy elbocsátják. Bryce nagyon rossz néven vette a kirúgást, fenyegetőzni kezdett, és végül rendőröket kellett hívni, akik kikísérték az épületből. A szerkesztőségi jelenetet Adam Ward kamerára vette, nem kizárt, hogy ezért is ő volt szerdán Flanagan egyik áldozata. 

Rasszizmusra panaszkodott

Jeffrey Marks, a csatorna elnök-vezérigazgatója szerint Flanagan kereste a konfliktust, és nehéz volt vele együtt dolgozni. Kirúgása után a férfi beperelte volt munkahelyét, mert állítása szerint a bőrszíne miatt diszkriminálták, és a homoszexualitása miatt zaklatták. Később kiderült az is, hogy 2000-ben elbocsátották az észak-floridai WTWC televíziótól, ahol szintén rasszizmussal vádolta meg a kollégáit. Állításait ott sem sikerült alátámasztania. 

Elbocsátása után egy call centerben dolgozott, de tavaly felmondott. Csak néhány háztömbnyire lakott a WDBJ csatorna központjától Roanoak városában. 

Családja összetört

Vester Flanagan Jehova tanújaként nőtt fel, családját teljes sokként érte, amit tett. Közleményüket a férfi egyik volt középiskolai osztálytársa olvasta fel. 

„Nehéz szívvel és mély szomorúsággal osztozunk Alison Parker és Adam Ward családjának gyászában.  Imádkozunk Vicki Gardner felépüléséért” – közölte a család. 

Chris Hurst, a WDBJ-TV7 televíziós csatorna hírolvasója nemrég költözött össze AlisonnalForrás: MTI/AP/The Roanoke Times/Erica Yoon

A két fiatal tévés éppen a Virginia állambeli Moneta bevásárlóközpontjában egy reggeli tévéműsorba készített interjút a helyi kereskedelmi kamara elnökével, amikor Flanagan élő adásban lelőtte őket. A férfi az interjúalanyt is megsebesítette, az asszonyt azóta megműtötték, az állapota stabil. 

Felvette a mészárlást

Flanagan – akit az operatőr a halála előtti percekben még kamerára vett – elmenekült a helyszínről, nem sokkal később pedig a Twitteren hátborzongató videót osztott meg tettéről. A valószínűleg mobiltelefonnal készült felvételen az látszik, hogy percekig figyeli a tévéstábot, majd tüzelni kezd a riporterre és az operatőrre. Alison Parker megpróbált elmenekülni, de nem kegyelmezett neki. A mészárlást 40 ezren látták élőben a reggeli adásban. 

Flanagan a videó mellett üzeneteket is posztolt, ezekben azt állította, hogy a 24 éves riporter rasszista megjegyzéseket tett rá, és annak ellenére felvették a televízióhoz, hogy ő erről panaszt nyújtott be az Egyenlő Foglalkoztatási Esélyek Bizottságánál. 

A Twitter és a Facebook azonnal felfüggesztette a férfi felhasználói fiókját. 

Régóta készült rá

Flanagant az I-66-os autópályán üldözni kezdték a rendőrök, a férfi összetörte az autóját, majd fegyverével öngyilkosságot kísérelt meg. Válságos, életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították kórházba, ahol meghalt. 

Rendőrök kutatták át Flanagan lakásátForrás: MTI/AP/Steve Helber

A férfi a jelek szerint hosszasan készült a gyilkosságra; az ABC televízió híradójának nem sokkal a bűncselekményt követően egy 23 oldalas faxot küldött. A rendőrség erről nem közölt részleteket, de sajtóértesülések szerint a férfi a terjedelmes üzenetben egyebek között a faji megkülönböztetésre panaszkodott.  Azt állította, akkor telt be nála a pohár, amikor júniusban egy fehér rasszista támadó meggyilkolt kilenc fekete hívőt egy charlestoni templomban. 

Két nappal ez után, június 19-én vette meg a gyilkossághoz használt fegyvert, egy 9 milliméteres Glock típusú pisztolyt.  

Puskaporos hordó

A faxban Flanagan kitért arra is, hogy nagy hatást gyakorolt rá a Virginiai Műszaki Egyetemen 2007. április 16-án és a columbine-i középiskolában 1999. április 20-án elkövetett mészárlás. 

A tévések egy helyi bevásárlóközpontban készítettek interjútForrás: MTI/AP/Steve Helber

„Oké, a nagy kérdés, hogy miért. Nos, miután több mint 100 oldalas krónikát írtam az életem sirámairól, azt kérdeztem magamtól: miért ne? Csodálkozom, hogy nem tettem meg korábban” – írta levelében a férfi.

„Fokozatosan gyűlt bennem a harag. Egy ideje már emberi puskaporos hordó voltam, aki csak arra várt, hogy robbanjon” – ismerte el Flanagan, aki a CNN szerint gyerekkorában modellként is dolgozott, később egy ideig prostituált volt.  

Esküvőjüket tervezgették

A WDBJ7 csatorna a tragédia után bejelentette, hogy egyetemi ösztöndíjakat indít a két lelőtt tévés emlékére. A 24 éves riporternő, Alison Parker a James Madison Egyetemen, a 27 éves Adam Ward pedig a Virginiai Műszaki Egyetemen végzett.

A meggyilkolt tévések emlékére egyetemi ösztöndíjat alapítanakForrás: MTI/AP/WDBJ/-------------------

Parker kilenc hónapja élt együtt egyik kollégájával, akivel az esküvőt tervezgették.  Ward nemrég kérte meg a barátnője kezét, aki szintén a csatornánál dolgozott, és a vezérlőből nézte végig a mészárlást. A nőnek ráadásul ez volt az utolsó napja a munkahelyén, a tragédia estéjén lett volna a búcsúpartija. 

Alison Parker édesapa kibírhatatlannak nevezte a gyászt. 

„Ez tényleg igaz? Fel fogok valaha ébredni?  Kisírom a szemem, nem tudom, van-e apa a világon, aki büszkébb lett volna a lányára, mint én” – nyilatkozta Andy Parker. A 62 éves férfi elmondta azt is, hogy nem fogja megnézni a lövöldözésről készült felvételeket.  Azt is megfogadta, minden erejével harcolni fog az ellen, hogy „őrült emberek” fegyverhez jussanak. 

Virginia államban több helyen megemlékeztek az áldozatokról.Forrás: MTI/AP/The Daily News Leader/Griffin Moores

Barack Obama is megszólalt

A fegyvertartási szabályok szigorításáról beszélt az amerikai elnök is. 

Barack Obama kijelentette: „ideje ismét elgondolkodnunk azon, hogyan csökkenthetnénk a fegyveres erőszakot”.  Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője arra szólította fel a kongresszust, hogy hozzon törvényt a lőfegyverek beszerzésének és tartásának szigorításáról, és hogy a „józan ész” nevében akadályozza meg a virginiaihoz hasonló tragédiákat, amelyek „túlságosan gyakran” fordulnak elő az Egyesült Államokban.