Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) bejelentette, hogy "gyermekbarát zónát" létesített a görög-macedón határ közelében a kiskorú háborús menekültek megsegítésére.

A Macedónia délkeleti részén, Gyevgyelija település mellett kialakított különleges zónában azonnali segítséget nyújtanak a nők és gyermekek számára, hogy folytatni tudják útjukat a balkáni országon keresztül - derült ki az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF szerdán Bécsben kiadott közleményéből. A program része egyebek mellett a kiskorúak ellátása és pszichológiai támogatása.

Egy játszótér és egy pihenőhely is várja az övezetbe érkezőket.

Az UNICEF adatai szerint Macedónia területén naponta 1500-2000 menedékkérő halad keresztül Nyugat-Európa irányába, 30 százalékuk nő és gyerek. Sokan közülük Afganisztánból, Irakból és Szíriából keltek útra, és a hazájukban dúló háborús konfliktus elől kellett elmenekülniük.

Menekültek várakoznak Macedónia határánForrás: AFP/Robert Atanasovski

Az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének közleményében az olvasható, hogy a kísérő nélküli gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben. A szervezet pénzadományokat kért a gyermekkorú menekülteket segítő programjának működtetéséhez.

Az UNICEF felszólította a menekülthullám által érintett országokat, hogy ismerjék el a gyerekek különleges helyzetét.

Az ENSZ-szervezet azt is követeli, hogy az országok biztosítsanak a gyerekes családok számára biztonságos hajlékot, ne tömegszállásra küldjék őket. Az UNICEF szerint mindegy, hogy a gyermekes családok háborús övezetből menekültek-e el, vagy a szülők a jobb megélhetés reményében vágtak neki az útnak.

A szervezet hozzátette, hogy ezek az elvárások szerepelnek a világszervezet gyermekek jogairól szóló konvenciójában, amelyet a migrációs hullám által érintett országok ratifikáltak, így kötelesek annak szellemében eljárni.