Bomlásnak indult holttestek is voltak a teherautóban

Parndorf, menekültek
Parndorf, 2015. augusztus 27. Rendőrök egy teherautó mellett az A4-es autópályán Pandorf közelében 2015. augusztus 27-én. A teherautóban menekültek holttestére bukkantak. Egyes sajtóértesülések szerint akár az ötvenet is elérheti a halottak száma. (MTI/AP/Ronald Zak)
Vágólapra másolva!
Ausztriában, az A4-es autópályán találták meg a furgont. Lázár János a sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a szlovák teherautón magyar rendszám van, amit egy román állampolgár váltott ki Kecskeméten. A miniszter szerint egyértelmű, hogy komoly nemzetközi embercsempész-hálózat van a háttérben. A rendőrség délután öt órakor rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, amelyen elmondták, hogy a nyomozást az osztrák hatóságok végzik, így az esetről a jövőben ők adnak tájékoztatást. 
Vágólapra másolva!

Kismartonban (azaz Eisenstadtban) tartott sajtótájékoztatót az osztrák rendőrség. A tartományi rendőrfőnök szerint a történtek jól példázzák, mekkora problémát okoz a migráció. Elmondta, hogy a jármű Budapestről indult el szerda délelőtt, és valamikor éjszaka lépte át az osztrák határt. A teherautónak sérült volt az ajtaja, de zárt állapotban akadt rá egy pályafenntartó munkás. Arról, hogy pontosan hányan voltak a járműben, nem kívántak tájékoztatást adni. Azt sem kívánták közölni, hogy voltak-e kiskorúak az áldozatok között.

Akár ötven holttest is lehetett a teherautóban – mondta sajtótájékoztatóján Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok. Az osztrák belügyminisztérium egyelőre csak annyit közölt, hogy „20 és 50 között” van a halálos áldozatok száma.

Az osztrák lapok arról írnak, hogy a raktérben megfulladtak a menekültek.

Lázár János sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a teherautónak magyar rendszáma van, amit egy román állampolgár váltotta ki Kecskeméten. Szerinte ez arra utal, hogy nemzetközi embercsempész-hálózat lehet felelős a menekültek haláláért.

Osztrák rendőrök intézkednek a magyar rendszámú teherautónál Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

A csempészjárműre az A4-es autópálya burgenlandi szakaszán bukkantak, Nezsider (Neusiedl) és Pándorfalu (Parndorf) települések között, a jármű a leállósávban állt, állítólag napok óta.

A cseh pénzügyminiszter cégének teherautója volt

A teherautóról fotót közölt a Kronen Zeitung, a képen egy szlovák nyelvű feliratokkal ellátott teherautó látható. A teherautón látható feliratok egy Hyza nevű szlovák húsipari céget reklámoznak. A vállalat termékei magyar áruházakban is megtalálhatók. Kerestük a céget több telefonszámon is. Az egyiken elértünk egy férfit, aki raktárosnak mondta magát, és azt állította, hogy nem mer nyilatkozni. Az oldalon van egy mobilszám is, az folyamatosan foglalt. Az amerikai NBC News riportere egy nővel beszélt a cégtől, de ő sem mondott semmit.

Az Associated Press hírügynökség információi szerint a Hyza a cseh pénzügyminiszter, Andrej Babis tulajdonában álló cégcsoport, az Agrofert Holding tagja. Az Agrofert Holding egy közleményben tisztázta, hogy a teherautót még 2014-ben eladták. Állításuk szerint a vásárlók a Hyza kérése ellenére nem távolították el a cég logóit, pedig nekik már semmi közük nem volt a járműhöz.

+++ EILMELDUNG +++ Asyl-Tragödie auf der A4 im Burgenland:

Posted by Kronen Zeitung on 2015. augusztus 27.

Lázár János arról is beszélt, hogy az osztrák rendőrség azonnal tájékoztatta a magyar hatóságokat, hogy a további lépéseket is egyeztetik.

A kancelláriaminiszter úgy fogalmazott, hogy a migránsok Magyarországon keresztül, akár magyar elkövetők közreműködésével juthattak el Ausztriába a tragédiával végződött embercsempész-akció során.

A kancelláriaminiszter azt is elmondta, hogy a csempészek elmenekültek a helyszínről.

Mindenkit megrázott az osztrák autópályán történt, akár ötven menekült halálát is követelő katasztrófa híre”

– jelentette ki csütörtök délután a Bécsben tartózkodó Angela Merkel német kancellár.

Védőruhában vizsgálják a helyszínt az osztrák szakemberek Forrás: MTI/EPA/Roland Schlager

Az osztrák belügyminiszter a közeli Kismartonban (Eisenstadt) tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a „mai fekete nap Ausztria történetében”. Johanna Mikl-Leitner szerint mindent meg kell tenni az embercsempész-maffia felszámolása érdekében.

Z, avagy exportrendszám

Akad néhány egy betűt és öt számot tartalmazó speciális rendszám Magyarországon, ezek közös vonása, hogy ideiglenesek, és nem EU-s formátumúak, hanem H országjelzést és trikolórt kapnak. Mind közül a sok esetben visszaélésekhez is használt, P-s próbarendszámok a legismertebbek, míg a fél évig érvényes E-seket főleg kereskedők használják első forgalomba helyezés előtt.

Ritkábban találkozhatunk a V-s és a Z-s vámügyintézős azonosítókkal, előbbiek az országba beérkező, eljárás alatt lévő járművekre kerülnek fel. Z-s rendszámot olyan személy- vagy teherautók kaphatnak, amelyeket nálunk vettek újonnan vagy használtan (a lényeg, hogy nem lehetnek forgalomba állítva), és innen visznek ki külföldre. A Magyarországon elvesztett külföldi hatósági jelzést is ilyennel pótolják. Ilyen rendszáma van annak a teherautónak, amelyben a halottakat találták.

Csak külföldi vagy tartósan külföldön élő magyar állampolgárok igényelhetik a Z-s rendszámot úgy, hogy 30 napos biztosítást kötnek a járműre (ez legalább 12 ezer forint). Ezen felül a táblát is le kell gyártatni (13 ezer forint), ideiglenes forgalmit kell kiállítani (2500 forint), és 10 ezer forintot kell fizetni ügyintézésre. A Z-s rendszám funkciója leginkább a sárga német exportrendszáméhoz hasonlít.

Korábban is bajba kerültek menekültek

Arról is beszélt, hogy a tragédia újból bizonyítja: az Európai Uniónak meg kell erősítenie külső határait, így az embercsempészbandákat is meg lehet fékezni. A belügyminiszter szerint gyorsan el kell dönteni, ki a gazdasági bevándorló, és ki az, aki háborús övezetből érkezik Európába. Szerinte a háborús övezetből érkezőket be kell fogadni, és el kell osztani őket a tagállamok között.

Napokkal ezelőtt meghalhattak a teherautóba zárt migránsok Forrás: MTI/EPA/Roland Schlager

A Kronen Zeitung azt is megemlíti a cikkében, hogy az autópályán még kedden fogtak el a rendőrök három embercsempészt. Az egyik közülük 34 menekültet szállított a furgonjában. Az akkor megmentett menekültek is arról számoltak be, hogy a kisteherautó rakterében nem volt levegő. Többször kérték a sofőrt, hogy álljon meg, de ő a szerb határtól egészen az elfogásuk helyszínéig nem volt hajlandó kinyitni a furgon ajtaját.

Az EU-t hibáztatja a Fidesz

A Fidesz parlamenti frakciója négy órakor közleményt adott ki a tragédiával kapcsolatban. Ebben azt írták, "ez az eset is mutat rá, hogy az Európai Unió eddigi bevándorláspolitikája megbukott". Mint írják, "a rendezetlen állapotok közötti határátlépés helyett a határok megvédésére és ellenőrzött körülmények közötti határátlépésre van szükség, éppen az ilyen esetek elkerülése érdekében".

Emellett sajnálatukat fejezték ki a halálesetek miatt, és együttérzésüket fejezték ki az elhunytak családtagjainak. Hozzátették, "támogatják a kormány ellenőrzött határátlépés biztosítására irányuló törekvéseit. Ezt kell tenni azért, hogy megóvják azoknak a félrevezetett, és sokszor becsapott embereknek az életét, akiket felelőtlen, haszonleső, börtönbüntetést érdemlő embercsempészek sodornak veszélybe."