Életfogytiglanra ítélték Mahacskala volt polgármesterét

Vágólapra másolva!
Terrorakció, gyilkosság és más súlyos bűncselekmények miatt  életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték csütörtökön a dagesztáni főváros, Mahacskala egykor nagyhatalmú polgármesterét a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban. 
Vágólapra másolva!

Az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság bizonyítottnak találta, hogy Szaid Amirov gyilkoltatta meg 2011-ben az orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZK) regionális szervezetének vezetőjét, Arszen Gadzsibekovot. Ugyancsak ő állt a Dagesztán déli részén található Kaszpijszk nevű városban lévő egyik bevásárlóközpont elleni fegyveres támadás mögött is.

A valaha teljhatalommal bíró észak-kaukázusi politikust szigorúan őrzött börtönbe fogják zárni.

A mahacskalai polgármesteren kívül annak unokaöccsét, Juszup Dzsaparovot, Kaszpijszk város volt polgármester-helyettesét is 18 év szigorított börtönre ítélték. Hat bűntársuk, a gyilkosság, a fegyveres támadás, és más bűncselekmények elkövetői 10-től 22 évig terjedő szigorított börtönt kaptak. Sem Amirov, sem a többi vádlott nem ismerte el bűnösségét, Amirov ügyvédje fellebbezni fog az első fokú ítélet ellen.

Vlagyimir Markin, a szövetségi nyomozó bizottság szóvivője az Interfax orosz hírügynökségnek emlékeztetett rá, hogy munkatársukat azért ölette meg Amirov, mert tudott a mahacskalai városi adminisztráció tisztviselőinek bűneiről. "A banda tagjai minden cselekményt különös kegyetlenséggel követtek el. Ez is azt bizonyítja, hogy

a volt mahacskalai polgármester és társai azt hitték, mindent megtehetnek, és büntetlenül maradnak

. Amirov még az őrizetbe vételekor sem hitte el, hogy hozzá mertek nyúlni" - mondta Markin.

Az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság tavaly Amirov egy másik büntetőügyében is ítéletet hozott. A volt polgármester unokaöccsével együtt merényletet készített elő Szagid Murtazalijev, az oroszországi nyugdíjalap dagesztáni fiókjának elnöke ellen. Azt a repülőgépet, amelyen a férfi utazott, vállról indítható föld-levegő rakétával lőtték volna le. Az ügyben 10 év szigorított börtönre ítélték a volt mahacskalai polgármestert, unokaöccse nyolc évet kapott.

A Kommerszant című orosz napilap emlékeztetett rá, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága ebben az ügyben tavaly több mint 15 ezer eurós kártérítést ítélt meg Szaid Amirovnak. A strasbourgi testület szerint ugyanis az ítélet kiszabásakor az orosz bíróság nem vette figyelembe Amirov egészségi állapotát, és nem rendelt el független orvosszakértői vizsgálatot. Az évekkel azelőtt ellene elkövetett merénylet miatt tolószékbe kényszerült férfi nem részesült megfelelő orvosi ellátásban sem fogva tartása idején - mondta ki az európai bíróság.