Több vezetőt is leváltott az észak-koreai diktátor

KIM Dzsong Un korea
Észak-Korea, 2015. augusztus 21. A Koreai Központi Televízió videofelvételéről készített, aYonhap dél-koreai hírügynökség által 2015. augusztus 21-én közreadott dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára a Koreai Néphadsereg Legfelsőbb Parancsnokságának tagjaival tárgyal. Kim ezen a napon teljes harckészültségbe helyezte a két Korea határának térségében állomásozó fegyveres erőket. (MTI/EPA/KCT/Yonhap)
Vágólapra másolva!
Kim Dzsongun észak-koreai vezető leváltott több magas beosztású tisztségviselőt, akinek köze volt a Dél-Koreával való viszony kiéleződéséhez.
Vágólapra másolva!

Ez arra utalhat, hogy Kim felelősnek tartja a leváltott tisztségviselőket a konfrontációért, amely általa nem várt súlyosságú lett.

A két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben az előző héten felrobbant egy akna, és súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát. Az eset miatt Szöul tizenegy év után újraindította az Északra irányuló, propagandatartalmú műsorszórást. Észak-Korea tagadta akkor, hogy aknát telepített volna az övezetbe, de kilőtt egy lövedéket a dél-koreai hangszórók felé. Erre válaszul a dél-koreai hadsereg tüzérségi fegyverekkel lőtt északi területeket. Phenjan és Szöul végül hétfőn megállapodott a háborús veszély elhárításáról.

A Koreai Munkapárt első titkára a Koreai Néphadsereg Legfelsőbb Parancsnokságának tagjaival tárgyal. Kim augusztus 21-én még teljes harckészültségbe helyezte a két Korea határának térségében állomásozó fegyveres erőket. Forrás: MTI/EPA/YONHAP/-------------------

Kim Dzsongun a kormányzó Koreai Munkapárt egy tanácskozásán üdvözölte a megállapodást, és kijelentette, hogy ez

– írta a KCNA, az észak-korai hírügynökség. Kim leváltott több vezető tisztségviselőt.

A hírügynökség nem közölte a leváltások okát, de elemzők szerint elképzelhető, hogy Kim azzal vádolja az illetőket:

rosszul mérték fel Szöul válaszlépéseit az aknatelepítésre.

Kim a párt központi katonai bizottságának ülésén kijelentette, hogy nem a tárgyalásoknak köszönhető a válság megoldása, hanem az észak-koreai fegyverek, ezen belül az atomfegyverek elrettentő erejének.