Több mint hetven holttest volt a teherautóban

Parndorf, menekültek
Parndorf, 2015. augusztus 27. Védőruhába öltözött rendőrök egy teherautó mögött az A4-es autópályán Pandorf közelében 2015. augusztus 27-én. A teherautóban menekültek holttestére bukkantak. Egyes sajtóértesülések szerint akár az ötvenet is elérheti a halottak száma. (MTI/EPA/Roland Schlager)
Vágólapra másolva!
Osztrák lapértesülés szerint elfogtak három embert Magyarországon, akik kapcsolatba hozhatók a csütörtökön Ausztriában megtalált teherautóval, amelynek csomagterében több mint hetven halott bevándorlóra bukkantak. 
Vágólapra másolva!

Magyarországon fogtak el három embert, köztük egy magyar okmányokkal rendelkezőt, akiknek köze lehetett ahhoz a tragédiához, ami Ausztriában történt – közölte az osztrák rendőrség. A letartóztatottak között van egy bolgár állampolgárságú, líbiai származású ember is. Az üggyel kapcsolatban hét embert vettek őrizetbe, de közülük négyet egyelőre elengedtek - mondta Hans Peter Doskozil az ügyben tartott nemzetközi sajtótájékoztatón, amelyet percről percre közvetítünk.

Gyerekek is vannak a halottak között

A tájékoztatón az is kiderült, hogy a korábbi értesülésekkel ellentétben gyerekek is vannak az áldozatok között. A teherautó rakterében 59 férfi, 8 nő és 4 gyerek holttestét találták meg. A gyerekek között volt egy 1-2 év közötti kislány, a többiek 8-10 éves kisfiúk.

Az osztrák rendőrség forródrótot üzemeltet, hogy azok, akik hozzátartozóikat keresik, információt kaphassanak.

A teherautóban egy szíriai úti okmányt találtunk, ez alapján következtettünk arra, hogy szíriaiak a halottak - mondta a burgenlandi rendőrparancsnok. Azt természetesen nem tudják, hogy mindegyik migráns Szíriából érkezett-e.

Kevesebb holttestre számítottak

Korábban Helmut Marban, a burgenlandi rendőrség szóvivője az Origónak telefonon annyit mondott:

az elfogásról nem nyilatkozhat, az a magyarok ügye.

Az osztrák rendőrség 71 holttestet számolt össze abban a teherautóban, amelyben valószínűleg embercsempészek szállítottak menekülteket. A rendőrség eredetileg ötvenre becsülte a magyar rendszámmal rendelkező gépkocsiban talált halottak számát.

Nickelsdorfba vitték a halálkamiont, exkluzív fotóinkat itt tekintheti meg Fotó: Origo

Az osztrák belügyminisztérium azt is közölte, hogy a menekültek legalább másfél-két napja halottak lehettek,

valószínűleg már akkor sem éltek, amikor a teherautó átlépte velük az osztrák határt.

Több holttest már bomlani kezdett a raktérben, amikor az elhagyott járművet megtalálták.

Tegnap találták meg a teherautót Forrás: MTI/EPA/Roland Schlager

A menekültek valószínűleg megpróbáltak kiszabadulni a teherautóból. Erre utalnak a karcolások és a sérülések a jármű belsejében.

Az osztrák rendőrség elmondta: a kamerafelvételek szerint a teherautó szerdán reggel kilenckor lépte át a hegyeshalmi határátkelőt. A rendőrség szerint a sofőr elmenekült a helyszínről.

Magyar cégé lehet az autó

A Kronen Zeitung arról is beszámolt, hogy az osztrák hatóságok a magyar mellett a román rendőrséggel is kapcsolatba léptek, mert úgy tűnik, hogy a szálak egy romániai embercsempész-hálózathoz is vezetnek.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön mondta azt, hogy a teherautó ideiglenes rendszámát egy román állampolgár váltotta ki Kecskeméten.

A bukaresti külügyminisztérium viszont arról beszélt, hogy egyetlen román állampolgár sem érintett az ügyben.

A teherautó magyar rendszámmal, szlovák reklámfeliratokkal rendelkezik, de a szlovák feliratok ellenére a jármű legutolsó ismert tulajdonosa egy magyar cég, a MasterMobilKer Kft. A kft. egy szlovák cégtől vette a járművet, ami korábban a cseh pénzügyminiszter érdekeltségébe tartozó szlovák húsipari cég, a Hyza tulajdonában volt.

A teherautó utolsó ismert tulajdonosa egy magyar cég Forrás: MTI/EPA/Roland Schlager

A 2011-ben alapított MasterMobilKer Kft. fő tevékenységi köre a gépjármű- és könnyűgépjármű-kereskedelem, de a Céginfo.hu adatai szerint profiljához tartozik még a fa-, építőanyag-, szaniteráru-nagykereskedelem, gépjárműjavítás, -karbantartás, fizikai közérzetet javító szolgáltatás és éttermi, mozgó vendéglátás. A cégnek 308 millió fölött volt a legutóbbi nettó árbevétele, alaptőkéje hárommillió forint.

MasterMobilKer Kft a 14. kerületi Szugló utca 82-ba van bejeleltve.

Ez egy zuglói irodaház, a Nagy lajos király útja és a Szugló utca sarkán, az ablakai a 62-esés a 3-as villamos megállóira néznek.

Az épületben azonban nincs irodája a cégnek. Itt van viszont a Logosz fiókja: ez egy székhelyszolgáltató vállalat. Magyarországon, ha céget alapít az ember, akkor kötelező megadni egy székhelyet. Fordulhatunk a székhelyszolgáltatóhoz, és onnantól hozzájuk vagyunk bejelentve.

Ennek a zuglói háznak a címére van bejelentve a halálkamion tulajdonosa Fotó: Polyák Attila - Origo

A Logosznál nem sokat találkoztak a MasterMobilKer embereivel. Ide jöttek a cég levelei, azokért néha eljött valaki. Ennél többet adatvédelemre hivatkozva nem mondtak róluk. Megkérdeztük, hogy nem szoktak-e hasonlók történni a hozzájuk bejelentett cégekkel.

Azt mondták, megesik, hogy valaki rosszhiszeműen használja a szolgáltatásukat.

Az interneten elérhető adatok szerint a tulajdonos egy magyar férfi, akinek lakcíme egy Kecskeméthez közeli tanya. 2015 májusa óta egy Ukrajnában született és ottani lakhellyel rendelkező férfi is jogosult a céget képviselni, az ő kézbesítési megbízottja egy magyar férfi petőfiszállási lakcímmel.

A XIV. kerületi kormányhivatal okmányirodai osztálya tavaly novemberben próbált levelet írni a cégnek, de „elköltözött” jelzéssel kapta vissza a küldeményeket.

Az Ausztriában talált teherautót – több másikkal együtt – a Hyza valamikor tavaly vagy tavalyelőtt eladta. A jármű új tulajdonosa egy szlovákiai vállalat lett, ez pedig az autót, amelyről a régi reklámokat nem távolították el, továbbadta a magyarországi MasterMobilKer Kft.-nek.

Régóta ott állt

A magyar rendszámú teherautóra az osztrák autópályát üzemeltető Asfinag egyik munkatársa bukkant rá csütörtök reggel Nezsider (Neusiedl) és Pándorfalu (Parndorf) települések között. Hans Peter Doskozil, burgenlandi tartományi rendőrparancsnok akkor azt mondta, hogy akár ötven holttest is lehet a jármű rakterében.

Lázár János arról is beszélt tegnapi sajtótájékoztatóján, hogy az osztrák rendőrség azonnal tájékoztatta a magyar hatóságokat, hogy a további lépéseket is egyeztetik.

A kancelláriaminiszter úgy fogalmazott, hogy a migránsok Magyarországon keresztül, akár magyar elkövetők közreműködésével juthattak el Ausztriába a tragédiával végződött embercsempész-akció során.

A kancelláriaminiszter azt is elmondta, hogy a csempészek elmenekültek a helyszínről.

Mindenkit megrázott az osztrák autópályán történt, akár ötven menekült halálát is követelő katasztrófa híre”

– jelentette ki csütörtök délután a Bécsben tartózkodó Angela Merkel német kancellár.