Idén 332 ezer menekült kelt át a Földközi-tengeren

Vágólapra másolva!
Az év eleje óta már több mint 300 ezer menekült választotta az életveszélyes földközi-tengeri utazást, hogy Európába jusson – közölte pénteken Melissa Fleming, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője.
Vágólapra másolva!

A szóvívő elmondása szerint 218 ezren Görögországban, további 111 ezren pedig Olaszországban értek partot. A veszélyes tengeri úton 2636 menekült vesztette életét. Az ENSZ becsléseibe nem számította bele a csütörtökön, a líbiai partoknál történt két hajóbaleset halálos áldozatainak számát, amely hivatalos források szerint száznál is több lehet.

Holttestek a rakodótérben

Tavaly 219 ezren menekültek Észak-Afrikából vagy Ázsiából a Földközi-tengeren keresztül az európai kontinensre. 2014-ben 3500-an haltak meg vagy tűntek el földközi-tengeri útjuk során. Szerdán 51 ember holttestét találták meg az olasz hatóságok a líbiai partok közelében egy illegális bevándorlókat szállító hajó rakodóterében.

Túlélők beszámolói szerint az embercsempészek ütlegelték őket, és így kényszerítették az embereket a hajó rakodóterébe. Ha ki akartak jönni, hogy levegőhöz jussanak, fizetniük kellett az embercsempészeknek

– mondta a szóvivő. Múlt héten 49-en haltak meg egy vízi jármű rakodóterében, miután mérgező gázokat lélegeztek be. Szerdán egy felfújható gumicsónak 145 emberrel a fedélzetén bajba került a tengeren, 21-en veszhettek a vízbe - sorolta Fleming.

Szorosabb együttműködés kellene

A szóvivő rámutatott, az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex több tízezer ember életét mentette meg idén, az EU-tagországoknak azonban szorosabban együtt kellene működniük a probléma kezelése érdekében. Megismételte a főbiztosság korábbi álláspontját is, miszerint a megfelelő intézkedések bevezetése esetén a menekültkérdés kezelhető lenne.

Van legális alternatíva is

Fleming emlékeztetett arra, hogy a veszélyes utazásnak vannak legális alternatívái is, mint amilyen például a könnyített vízumelbírálási szabályokkal bíró humanitárius bebocsátás, a családegyesítés vagy az áttelepítés egy adott országba. Hozzátette, hogy

ezek a jogi lehetőségek azonban túl kevés lehetőséget biztosítanak az emberek nagy számához képest.