Már a németek is keresik a migránsokat az autópályákon

Mosonmagyaróvár, 2015. augusztus 31. Az Ausztriában bevezetett fokozott gépjármű-ellenőrzés miatt toródás az M1-es autópályán Mosonmagyaróvár közelében 2015. augusztus 31-én. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter vasárnap jelentette be, hogy Ausztria megszigorította a fellépést az embercsempészek ellen. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Az osztrák oldalon újrakezdték az ellenőrzést délután, Magyarországon ismét feltorlódott a kocsisor egy időre. Ausztria után Bajorországban is ellenőrzéseket rendeltek el az autópályák határ közeli szakaszain. Az osztrák intézkedések miatt eddig kétszáz menekültet és öt embercsempészt fogtak el. Az intézkedés miatt az M1-es autópályán 30 kilométeres torlódás alakult ki. A máltai szeretetszolgálat újabb vízosztó pontot állított föl az M1-esen, ahol a körülményekhez képest nyugodt a hangulat. Azt egyelőre nem tudni, meddig tartanak az ellenőrzések, amelyeket határozatlan időre hirdettek meg az osztrákok.
Vágólapra másolva!

Az osztrák rendőrség újra megkezdte az autók, teherautók fokozott ellenőrzését az M1-es autópályán Hegyeshalom közelében, az osztrák oldalon.

A magyar oldalon ezért újra forgalmi torlódás alakult ki egy időre.

Az Útinform fél öt előtt azt írta, hogy az M1-es autópályán javult a helyzet a hegyeshalmi határátkelő előtt: már nincs nagyobb torlódás, folyamatosan lehet haladni Ausztria felé. A soproni, fertődi és kópházi határátkelőket nem érintette korábban a torlódás- írja a rendőrség honlapja.

Hatalmas késések

Délelőtt összesen hat órát tartott a Budapest-Bécs út személyautóval, ami máskor két és fél óra alatt is megtehető – mondta az Origónak egyik olvasónk. A Magyarországról induló, árut szállító kamionok akár öt órát is késhetnek az osztrák razzia miatt - erről a teherszállítással foglalkozó a BI-KA Logisztika Kft. kamionoscég számolt be. A szolnoki székhelyű vállalkozás azt is közölte, hogy sofőreik szerint a kocsisor nap közben az 50 kilométeres hosszúságot is elérte.

Olvasónk egyébként az osztrák szakaszon nem találkozott semmilyen ellenőrzéssel délután egy óra körül. Az autópályán egyedül motoros rendőrök voltak,

arra figyeltek, hogy senki se tudjon előzni a leállósávban.

Olvasónk az osztrák autópálya-szakaszon egy ötfős migránscsaládot látott a sztráda mellett gyalogolni. A magyar autópálya-szakaszon három nyelven írták ki két ellenőrző ponton, hogy vizet osztanak.

Az ellenőrzések miatt óriási dugó alakult ki az M1-esen Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Közben kiderült, hogy Bajorországban szigorították az osztrák határ mentén zajló ellenőrzéseket, erről a Washington Post is beszámolt. A vizsgálatok az autópályákon zajlanak. Céljuk, hogy az embercsempészek tevékenységét meggátolják, és a migránsokat biztos állami védelem alá helyezzék.

Újabb vízosztó pont

Az autópályán a dugókban várakozók egyelőre türelmesen viselik a helyzetet, mondta Báthy Andrásné az Origónak. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat győri regionális vezetője szerint

az eddigi kettő mellé egy harmadik vízosztó pontot is felállítanak

a lébényi pihenőhelynél. Korábban már a sztráda Hegyeshalom felé vezető oldalán, a 150. kilométernél található Hanság pihenőhelynél és a 158. kilométernél lévő Lajta pihenőhelynél telepítettek hasonló vízosztó pontokat.

Teljesen beállt az M1-es Lébénynél Forrás: Facebook

Kétszáz menekültek találtak

Ezzel egy időben

kétszáz menekültet és öt csempészt fogtak el a magyar-osztrák határon

a vasárnap este kezdődött közúti ellenőrzés során hétfő délelőttig – hangzott el az osztrák belügyminisztérium sajtótájékoztatóján. Johanna Mikl-Leitner továbbra is gyors európai intézkedést sürgetett az embercsempészet visszaszorítására.

Johanna Mikl-Leitner (baloldalt) szerint európai szinten kell kezelni a migránsválságot Forrás: AFP/Georges Gobet

Majdnem újabb három menekült gyermek életébe került az embercsempészek gátlástalansága Felső-Ausztriában augusztus 29-én – mondta az osztrák belügyminiszter. Johanna Mikl-Leitner a szombati esettel indokolta a szigorított határellenőrzést. A gyerekek válságos állapotban voltak a szomjúságtól és az éhségtől, amikor megtalálták őket, de már elhagyhatták a kórházat.

Nincs határidő

Karl-Heinz Grundböck, az osztrák belügyminisztérium szóvivője az Origónak arra a kérdésre, hogy meddig tarthatnak az ellenőrzések, azt mondta, egyelőre nincsen időpont.

Nem sérti Schengent

A közúti ellenőrzés miatt hétfő délelőttre 30 kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán Ausztria felé.

Az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági vezetőjének tájékoztatása szerint az ellenőrzés a fő ausztriai csempészútvonalon halad, az osztrák-magyar határtól egészen a Németországig tartó szakaszon zajlik.

Mindenkit ellenőriznek az osztrákok Forrás: MTI/EPA/APA/Herbert P. Oczeret

A schengeni övezet szabályai lehetővé teszik, hogy

a tagállamok a határokon és a határ menti övezetekben biztonsági és közlekedési ellenőrzéséket tartsanak

mindaddig, amíg nem határellenőrzésről van szó – tudatta hétfőn az Európai Bizottság. Az osztrák intézkedésről az összes nagy nyugat-európai lap beszámolt.

Berlinhez fordult a magyar kormány

A jogi helyzet tisztázását várja a magyar kormány a migránsok németországi beutazásával összefüggésben. Budapest szerint Magyarország minden hazai és uniós szabályt betart, Berlin viszont engedékenyebb. Az elmúlt napokban a magyarországi, kiemelten a fővárosi pályaudvaroknál kialakult helyzetben a magyar hatóságok mindenben az EU-s és a hazai jogszabályoknak megfelelően jártak el – mondta Giró-Szász András, a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkára.

Giró-Szász András arról beszélt, hogy a kormány a helyzet tisztázására vár Fotó: Polyak Attila - Origo

Még sincs különvonat

Hatalmas a tömeg eközben Budapesten, ahol szinte

varázsütésre tűntek el a rendőrök hétfő reggel a Keleti pályaudvarról:

miközben reggel hatig nem engedték felszállni a menekülteket a Németországba tartó vonatokra, héttől már szabad volt az út.

Már engedik felszállni a menekülteket a Keleti pályaudvaron Fotó: Szabó Gábor - Origo

Közben a német kormányszóvivő cáfolta, hogy Németország különvonatokat indít Magyarországra a szír menedékkérőkért,

ahogyan az hétfő délelőtt az ARD német közszolgálati adó értesülésére hivatkozva a Twitteren elterjedt. Steffen Seibert szerint az uniós jog érvényes: aki Magyarországra megy, annak ott kell regisztrálnia magát, és ott kell lefolytatni a menedékjogi eljárást.