Az unión belüli szabad határátkelést biztosító schengeni zóna felülvizsgálatát is kilátásba helyezte Angela Merkel, ha az uniós tagállamok nem igazságosan osztják el egymás között a menekülteket. Az Európai Unió ugyanakkor kész még további segítséget nyújtani Magyarországnak a határon kialakult helyzethez. 

Ha az Európai Unió nem osztja szét a kvótarendszer szerint a háborús országokból érkezett menekülteket, akkor újra kell tárgyalni a schengeni határokat – üzent Angela Merkel.

A német kancellár mindezt az után jelentette ki, hogy a magyar kormány azt kérte Berlintől: tisztázza a jogi helyzetet az illegális bevándorlók európai unión belüli utazásaival kapcsolatban. 

Angela Merkel igazságos kvótarendszert akarForrás: John Macdougall/AFP/Getty Images

„Ha nem sikerül igazságosan elosztanunk a menekülteket, Schengen kérdése sokaknál a tárgyalóasztalra kerülhet” – mondta Merkel egy berlini konferencián.

Cáfolták a különvonatokat 

A német kormány már korábban cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint különvonatokat küldene Budapestre, hogy elszállítsa a szír menekülteket. 

„Nincsenek különvonatok. Akik Magyarországra érkeznek, azoknak ott kell regisztrálniuk a rendszerbe” – mondta a kancellár szóvivője.

Négy vonattal érkeztek ma a menekültek a Keleti pályaudvarról BécsbeFotó: Szabó Gábor - Origo

Angela Merkel sajtóértekezletén viszont arról is beszélt: nagyra becsüli, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket. 

Az unió kész segíteni 

Az Európai Bizottság bevándorlási biztosa eközben megerősítette, hogy ha szükséges, az EU Magyarországon is kész a menedékkérelmek feldolgozásában segítő úgynevezett hotspotokat felállítani. 

„Magyarország nyomás alá került, ahogyan Görögország és Olaszország is” – jegyezte meg a görög politikus, tudatva egyúttal: hamarosan ismét Magyarországra látogat.