Norvégia luxusbörtönt bérel Hollandiában

ohio börtön
African asylum seekers, who entered Israel illegally via Egypt, lean at the fence of the Holot detention centre in Israel's southern Negev Desert, on February 17, 2014 as they join other migrants who came to protest outside the detention facility. The Israeli government has opened last year the sprawling Holot detention facility to house both new entrants and immigrants already in the country deemed to have disturbed public order. Tens of thousands of migrants, mostly Eritrean and Sudanese, have been staging mass demonstrations in the country against moves by the Israeli authorities to track them down and deport them, or throw them into detention facilities without trial. AFP PHOTO/JACK GUEZ
Vágólapra másolva!
Norvégia börtönt bérel Hollandiában, mert túlzsúfoltak a norvégiai börtönök. Már megérkeztek az első rabok. A rabok és hozzátartozóik is tiltakoznak.
Vágólapra másolva!

Norvégia évi 25 millió euróért (mintegy 7,8 milliárd forint) börtönt bérel Hollandiában, szeptember 1-jén, kedden megérkeztek az első rabok. A szokatlan - a két ország kapcsolataiban első ilyen természetű - együttműködés oka az, hogy túlzsúfoltak a norvégiai börtönök. Ezzel szemben Hollandiában van még szabad kapacitás, ilyen az ország északkeleti részén lévő norgerhaveni börtön.

25 rab már átért

Karl Hillesland, a büntetés-végrehajtási intézmény új norvég parancsnoka elmondta, hogy 25 rab érkezett meg hozzájuk. A börtön kibérléséről márciusban született megállapodás Norvégia és Hollandia között. A hivatalos átadást szerdán a két ország igazságügyi minisztereinek jelenlétében rendezik. A norvég hatóságok ezzel a lépéssel a börtönbüntetésük letöltésére várakozók sorát akarják csökkenteni az észak-európai országban. Több mint ezer elítélt vár arra Norvégiában, hogy ürüljenek a cellák.

Az első rabok már megérkeztek a bérbörtönbe Forrás: AFP/Jack Guez

Luxusbörtön

A hollandiai Norgerhaven börtönében eddig fogva tartottaknak ugyanakkor nem tetszett, hogy el kellett hagyniuk a luxuskörülményeket biztosító intézményt. Tiltakozásuk azonban nem vezetett sikerre. A holland sajtóban megjelent tudósítások szerint

Norgerhavenben a hosszú börtönbüntetésre ítélt rabok dolgozhattak: zöldséget termeszthettek, csirkéket nevelhettek, szakácskodhattak, cellájukból pedig gyönyörű tájra nyílt kilátás.

Van, aki nem önként megy

"Ez nagyon hangulatos, szép börtön" - nyilatkozott az NRK norvég tévécsatornának Kenneth Vimme, akit 17 év szabadságvesztésre ítélték gyilkosságért és aki önként választotta, hogy hollandiai börtönben tölti le a büntetését. Arra panaszkodott csupán, hogy kevesebb norvég televíziós csatornát nézhet majd Hollandiában és

attól tart, hogy azok a bebörtönzöttek, akik - ellentétben vele - nem saját akaratukból kerülnek át a hollandiai börtönbe, majd lázadozni fognak.

Norgerhavenben 242 elítéltet fogadnak Norvégiából. Az első 112 fős csoportból csak 79-en vállalták önként a "száműzetést".

A közelség elve

A fogva tartottak ügyvédjei és családjai is kifogásolják a norvég hatóságok döntését arra hivatkozva, hogy ez

sérti a közelség elvét, az elítéltek jogát arra, hogy lakhelyükhöz közel töltsék börtönbüntetésüket.

Hanne Hamsund, a hozzátartozók jogi képviselője szerint a látogatás költségei is problémát jelentenek majd a családtagoknak. Számításai szerint a börtönlátogatás, s egy éjszaka a szállodában körülbelül 530 euróba (mintegy 167 ezer forint) kerül majd.