2015-öt minden bizonnyal az európai menekültügyi válság éveként emlegetjük majd. Miközben özönlenek a kontinensre a menekültek, közös európai menekültpolitikának a körvonalai sem látszódnak. Összegyűjtöttük, hogy az egyes kormányok és államok miként reagálnak a válságra.

Az Európai Unióban továbbra sincs döntés arról, mennyi bevándorlót fogadnának be az egyes országok. Szeptember 14-én újra összeülnek az uniós vezetők, de a korábbi nyilatkozatok alapján nem lesz egyszerű egyezségre jutni a II. világháború óta nem látott menekültügyi krízisben.

Igazságos elosztásról beszélt Angela MerkelForrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Egy igazságos elosztásra lenne szüksége Európának”  – mondta Angela Merkel német kancellár szeptember 1-jén a Reuters szerint.

Hosszú vajúdást jövendölt Matteo RenziForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Lehet, hogy még hónapokig fog tartani, de Európának közös bevándorlási politikája lesz”  – nyilatkozott Matteo Renzi, Olaszország miniszterelnöke augusztus 30-án.

Sebastian Kurz súlyos válságról beszéltForrás: Picture-Alliance/AFP/Wiktor Dabkowski

Európának fel kell ébrednie, és fel kell ismernie, hogy egy nagyon súlyos problémával áll szemben”  – erről Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter beszélt augusztus 28-án.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök nem akar kerítéseket építeniFotó: Bielik István - Origo

Nem fogunk semmilyen kerítést és falat felállítani" – közölte Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök augusztus 26-án.

Jean-Claude Juncker azonnali megoldást sürgetettForrás: AFP/Martin Bureau

Erős, és egyben közös európai migránspolitikára van szükség, ráadásul minél hamarabb – erről már Jean-Claude Juncker beszélt augusztus 23-án.

Orbán Viktor miniszterelnök a terrorizmus és a bevándorlás összefüggéseit taglalta TusnádfürdőnForrás: MTI/Beliczay László

A bevándorlás a terrorizmus veszélyét, a munkanélküliséget, valamint a bűnözést is növeli” – erről is beszélt Orbán Viktor július 25-én Tusnádfürdőn

Kvóták

Az Európai Bizottság még a nyár elején terjesztette elő, hogy az uniós országok között a lakosságszám alapján kellene elosztani a menekülteket. Az EU-s miniszterelnökök többsége elvetette a kötelező kvótát, azonban az utóbbi napokban ismét felmelegítették ezt a témát.

Az európai országokban egyébként meglehetősen eltérően fogadják a háborús övezetekből érkező bevándorlókat.

A fogadtatás – Németország

A legfrissebb adatok szerint idén már több mint 200 támadás érte a bevándorlókat. Előfordult, hogy felgyújtották a szálláshelyeiket.

#Danke_Deutschland الالمان يستقبلون السورين بالورود شكرا من القلب لكل الشعب الالماني والحكومة المانية التي فتحت ابوابها بالابتاسامة والورود والمحبة بعكس كثير من دول العربية وشكرا من القلب للشعب الالمانيDie Deutschen begrüßen das syrische Volk mit Blumen. Dafür danken wir dem deutschen Volk und der Regierung von ganzem Herzen, dass sie ihre Türen für uns öffnen im Gegensatz zu den arabischen Ländern.

Posted by Talal Abk on Tuesday, 25 August 2015

Ugyanakkor Drezdában többezres tömeg üdvözölte az országba érkezőket.

A Németország keleti részén lévő Nauenben sokan nem kérnek a bevándorlókbólForrás: AFP/Nestor Bachmann

A fogadtatás – Magyarország

A magyar kormány kerítést épít a szerbiai határszakaszon. Az ideiglenes kerítés augusztus 31-ig elkészült, de már több helyen megrongálták. A végleges építményt novemberre tervezik.

A pengekerítés nem tartóztatja fel a menekülteketFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Fogadtatás – Ausztria 

Nyugati szomszédunkban találták meg azt a kamiont, amiben 71 migráns vesztette életét. A jármű Budapest déli részéről indulhatott. Eddig öt embert helyeztek előzetes letartóztatásba. Ausztriában a tragikus eset miatt ellenőrzést rendeltek el az A4-es autópályán, emiatt több mint 30 kilométeres dugó alakult ki hétfőn az M1-es autópályán

A burgenlandi rendőrség egy nickelsdorfi hűtőházba vitte a halálkamiontFotó: Origo

A fogadtatás – Görögország

Az egyre súlyosabb helyzetet tovább mélyíti a gazdasági és politikai válság, például Görögországban, miközben a bevándorlási krízisen csak újabb erőforrások bevonása segíthetne.

Bevándorlók a görögországi Leszbosz szigeténForrás: AFP/Angelos Tzortzinis

A fogadtatás – Olaszország

A dél-európai államban is nagy gondot jelent a bevándorlók magas száma. A múlt hónapban Rómában csaptak össze a rendőrök és a migránsokat eltávolítani szándékozó szélsőjobboldali tüntetők. Több olasz város szerint egyszerűen nincs pénz a menekültek befogadására.

Bevándorlók imádkoznak az olasz tengerpartonForrás: AFP/Jean-Christophe Magnenet

A fogadtatás – Szerbia és Macedónia

A két állam csupán tranzitország a menekülteknek, ők mégis gyakran arról számolnak be, hogy a hatóságok keményen bánnak velük. Lázár János kedden a nemzetbiztonsági és a honvédelmi bizottság előtt arról beszélt, hogy az embercsempész bandák a balkáni államokban szerelik föl a bevándorlókat korszerű technikai eszközökkel.

A balkáni tranzitországokban sem rózsás a menekültek helyzeteFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Többnemzetiségű és vallásilag is különböző csoportokra osztható az Európát elárasztó menekültek tömege – mondta a Lánchíd Rádióban N. Rózsa Erzsébet iszlámszakértőA Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint a közel-keleti országokból érkező migránsoknak csak egy kisebb része jelenik meg Európában, azonban a távolabbi vidékekről, Afganisztánból vagy Pakisztánból kifejezett céllal indulnak el az emberek, és jórészt a már Európában élő ismerősi körük környezetébe szeretnének eljutni.