Kemény választ követelnek az EU-tól

2015.09.02. 23:28

Kemény választ követel az Európai Uniótól a migránsválság ügyében az olasz, német és francia külügyminiszter, akik szerint a menekültekre vonatkozó uniós szabályok felülvizsgálatára és a bevándorlók "tisztességes" elosztására van szükség a tagállamok között.

Az olasz külügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint Paolo Gentiloni, Frank-Walter Steinmeier és Laurent Fabius közös nyilatkozatban fejtette ki álláspontját a menekültkérdésről az uniós külügyminiszterek pénteken kezdődő luxemburgi találkozója előtt. A három tárcavezető a kézjegyükkel ellátott dokumentumot átadta Federica Mogherininek, az unió kül- és biztonságpolitikai képviselőjének.

Előtérbe a menekültválságot

A dokumentum kiemeli, hogy a jelenlegi menekültügyi európai normarendszer "korlátjait és hiányosságait" a mostani menekültválság világossá tette, ezért annak felülvizsgálatára és időszerűbbé tételére van szükség. A három politikus azt szeretné, hogy a luxemburgi kétnapos informális külügyminiszteri találkozón a menekültválsággal kapcsolatos kérdések megvitatása élvezzen elsőbbséget.