Texasi rangerek képzik ki az ukrán különleges erőket

2015.09.02. 11:35

Tíz texasi ranger érkezik várhatóan szeptember végén az Egyesült Államokból Ukrajnába, hogy kiképzést tartson a Szokil különleges rendőri alakulat 25 tagjának. Erről Arszen Avakov ukrán belügyminiszter és a texasi rangerek küldöttségének kijevi találkozóján állapodtak meg.

A tervek szerint a képzésben részt vevő rendőrök később különleges kiképzőkként fognak dolgozni a jelenleg alakulóban lévő új ukrán nemzeti rendőrség kötelékében. A texasi rangerek bejelentették, hogy készek a jövőben felszereléseket is adni az ukrán rendőrségnek. Hangsúlyozták: minden erőfeszítést megtesznek annak érdekében, hogy tapasztalataik a lehető legnagyobb hasznára váljanak ukrán kollégáiknak, és ezzel is hozzájárulhassanak Ukrajna belügyi reformjához.

Tiszta múltú rendőröket akarnak

Az ukrán parlament a belügyi reform keretében július elején fogadott el törvényt a nemzeti rendőrség létrehozásáról. Azóta kétezer újonnan verbuvált rendőr tette le az esküt. Kijevben, Lembergben néhány százan közülük meg is kezdték a szolgálatot, és folyamatosan állnak szolgálatba Ukrajna más városaiban is. A cél, hogy a régi, a lakosság körében főként korruptsága miatt rendkívül rossz megítélés alá eső rendőrállományt folyamatosan, új, "tiszta múltú" alkalmazottakra cseréljék.

Chuck Norrisok

Az 1823-ban alakult Texas Rangers Division ma komoly presztízsű önálló rendőri szerv az Egyesült Államokban. Texas államban működik, jelenleg 140-150 tagja van. A rangerek közé az állami rendőrség legjobbjait válogatják be, akik ezután külön kiképzésen esnek át. A szervezet főleg bűnügyi rendőrségként működik. Sikeres sorozat is forgott a rangerekről a '90-es években Chuck Norris főszereplésével.