Ellenségnek minősítenék Oroszországot

2015.09.02. 22:31

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács szerdai ülésén olyan új katonai irányelvet hagyott jóvá, és javasolt megerősítésre Petro Porosenko államfőnek, amely Oroszországot katonai ellenségnek minősíti - tájékoztatott a tanács sajtószolgálata.

A közlemény szerint a dokumentum emellett tartalmazza a feltételeit az Oroszország által átmenetileg megszállt ukrán területek felszabadításának. Abból indul ki, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy Oroszország részéről nagyszabású katonai fenyegetés érheti az országot. A doktrína emellett kimondja, hogy Ukrajna lemond a semleges státusról, és felújítja euroatlanti közeledését.

Megfeleljen a NATO követelményeknek

Petro Porosenko államfő a tanács ülésén felszólalva leszögezte: 2020-ig el kell érni, hogy az ukrán hadsereg megfeleljen a NATO-csatlakozáshoz szükséges követelményeknek. "Minden jelenlegi fenyegetés és katonai kihívás sajnálatos módon Oroszországgal függ össze, és valamennyi elhúzódó jellegű. Ukrajna függetlenségének tudatos vagy tudatalatti elutasítása olyan mélyen gyökerezik az orosz politikai elit gondolkodásában, hogy az történelmi távlatban sem tűnik el" - fogalmazott Porosenko, akinek az ülésen elhangzott szavait sajtószolgálata hozta nyilvánosságra.
A doktrína tervezetét előzetesen társadalmi vitára bocsátották, amelybe bevontak civil szakértőket és az ukrajnai NATO-irodához akkreditált külföldi tanácsadókat.