Első bevetésen a magyar Gripenek Litvániában

Vágólapra másolva!
Két magyar vadászgép hajtott végre ellenőrzési feladatot a litván légtérben, csütörtökön délelőtt. A készültségi ellenőrző repülést követően a magyar vadászgépek egy áthúzást is végrehajtottak Vilnius felett.
Vágólapra másolva!

A Gripen géppár a feladatot egy kiképzési, vagyis gyakorló repülés részeként teljesítette, 150 méter magasan, kb. 5oo km/h sebességgel. Az átrepülés közben a készültségi feladatokat is folyamatosan biztosították a honvédség siauliai-i légi bázison állomásozó katonái. A magyar Gripeneket a hétfői ünnepélyes átvétel után kedd reggel óta riaszthatják.

Mint ismeretes négy hónapon keresztül Magyarország és Németország látja el Észtország, Lettország és Litvánia légtérvédelmét a NATO Balti Légtérrendészeti Feladat (Baltic Air Policing - BAP) keretében. A magyar katonák kiképzési feladataikon keresztül készültek a hazai légierő hetven év óta legnehezebb és legnagyobb kihívást jelentő feladatára.

A következő négy hónap során éles és gyakorló riasztásokat kaphat a magyar repülő egység állománya: a gyakorló az úgynevezett Tango riasztás, az éles helyzetekben pedig, az Alfa kódnevet használják a katonák. Az elmúlt időszakban a résztvevő NATO országok tapasztalatai alapján a szövetséges vadászrepülőket rendszeresen riasztották a balti országok felett különböző jellegű légtérsértések miatt.