Kanadába készült a megfulladt kisfiú családja

GRAPHIC CONTENT A Turkish police officer carries a migrant child's dead body off the shores in Bodrum, southern Turkey, on September 2, 2015 after a boat carrying refugees sank while reaching the Greek island of Kos. Thousands of refugees and migrants arrived in Athens on September 2, as Greek ministers held talks on the crisis, with Europe struggling to cope with the huge influx fleeing war and repression in the Middle East and Africa. AFP PHOTO / DOGAN NEWS AGENCY = TURKEY OUT =
Vágólapra másolva!
Aylan Kurdinak hívták azt a kisfiút, akinek a halála megrázta az egész világot. A hároméves szír menekült gyerek holttestét Törökországban vetették partra a hullámok, a tragédiáról készült fénykép bejárta az egész világot.
Vágólapra másolva!

Aylan és a családja Kobaniból menekült el – abból a városból, amelyért hónapokon keresztül harcoltak a kurdok és az Iszlám Állam.

A szíriai kurd család Törökországból próbált Kos szigetére jutni, de a hajójuk elsüllyedt a tengeren Bodrum közelében. Aylan mellett vízbe fulladt ötéves bátyja, Galip, valamint 35 éves édesanyjuk, Rehan is.

Az egész családból csak az apa, Andullah maradt életben – számolt be a USA Today.

Török rendőr emelte ki a vízből Aylan holttestét Forrás: AFP/Str

Kanadába készültek

A család kétségbeesetten próbált eljutni Kanadába, az Ottawa Citizen értesülés szerint azonban júniusban elutasították a menedékkérelmüket.

Az indok: az ENSZ nem regisztrálta őket menekültként, miután egy bizonyos időt már eltöltöttek Törökországban. A török hatóságok pedig nem adtak nekik kilépő vízumot.

Az amerikai lap megkérdezte a tragikus sorsú család ügyében a kanadai bevándorlási hivatalt, amely „10-30 munkanapon belül” ígért írásos választ.

Szíriai kislány testvérével egy menekülttáborban, a török-szíriai határ közelében Forrás: MTI/Anadolu/Ömer Ürer

A nagynéni próbált segíteni

A család azonban nem adta fel; ahogy több százezer társuk, ők is elindultak Európa felé, miközben az apa Vancouverben élő nővére próbálta elintézni, hogy mégis Kanadába utazhassanak.

Teema Kurdi elmondta a Citizennek, hogy a barátok és szomszédok segítségével összeszedte a szükséges pénzt, de nem tudta elküldeni az öccsének, azért indult neki a család hajón a veszélyes útnak.

Tömegével menekülnek át a szírek Törökországba Forrás: AFP/Bulent Kilic

Haza akar térni

„Kifizettem nekik a lakásbérletet is Törökországban, de ott rettenetesen bánnak a szíriaiakkal” – mondta a lapnak.

Tudomása szerint a fivére egyetlen vágya, hogy hazatérhessen Kobaniba, és ott temethesse el a feleségét és a két kisfiát. És aztán őt is mellettük helyezzék örök nyugalomra.

Őrizetben négy embercsempész

Az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint az apa ma délután megkapja a holttesteket.

Őrizetbe vettek egyébként négy embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők csempészték a szerencsétlenül járt csónak utasait. Mindannyian szír állampolgárok.

A csónak utasai közül 12-en fulladtak a tengerbe, köztük nyolc gyermek.