Kanadába készült a megfulladt kisfiú családja

2015.09.03. 14:06

Aylan Kurdinak hívták azt a kisfiút, akinek a halála megrázta az egész világot. A hároméves szír menekült gyerek holttestét Törökországban vetették partra a hullámok, a tragédiáról készült fénykép bejárta az egész világot.

Aylan és a családja Kobaniból menekült el – abból a városból, amelyért hónapokon keresztül harcoltak a kurdok és az Iszlám Állam.

A szíriai kurd család Törökországból próbált Kos szigetére jutni, de a hajójuk elsüllyedt a tengeren Bodrum közelében. Aylan mellett vízbe fulladt ötéves bátyja, Galip, valamint 35 éves édesanyjuk, Rehan is.

Az egész családból csak az apa, Andullah maradt életben – számolt be a USA Today.

Török rendőr emelte ki a vízből Aylan holttestétForrás: AFP/Str

Kanadába készültek

A család kétségbeesetten próbált eljutni Kanadába, az Ottawa Citizen értesülés szerint azonban júniusban elutasították a menedékkérelmüket.

Az indok: az ENSZ nem regisztrálta őket menekültként, miután egy bizonyos időt már eltöltöttek Törökországban. A török hatóságok pedig nem adtak nekik kilépő vízumot.

Az amerikai lap megkérdezte a tragikus sorsú család ügyében a kanadai bevándorlási hivatalt, amely „10-30 munkanapon belül” ígért írásos választ.

Szíriai kislány testvérével egy menekülttáborban, a török-szíriai határ közelébenForrás: MTI/Anadolu/Ömer Ürer

A nagynéni próbált segíteni

A család azonban nem adta fel; ahogy több százezer társuk, ők is elindultak Európa felé, miközben az apa Vancouverben élő nővére próbálta elintézni, hogy mégis Kanadába utazhassanak.

Teema Kurdi elmondta a Citizennek, hogy a barátok és szomszédok segítségével összeszedte a szükséges pénzt, de nem tudta elküldeni az öccsének, azért indult neki a család hajón a veszélyes útnak.

Tömegével menekülnek át a szírek TörökországbaForrás: AFP/Bulent Kilic

Haza akar térni

„Kifizettem nekik a lakásbérletet is Törökországban, de ott rettenetesen bánnak a szíriaiakkal” – mondta a lapnak.

Tudomása szerint a fivére egyetlen vágya, hogy hazatérhessen Kobaniba, és ott temethesse el a feleségét és a két kisfiát. És aztán őt is mellettük helyezzék örök nyugalomra.

Őrizetben négy embercsempész

Az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint az apa ma délután megkapja a holttesteket.

Őrizetbe vettek egyébként négy embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők csempészték a szerencsétlenül járt csónak utasait. Mindannyian szír állampolgárok.

A csónak utasai közül 12-en fulladtak a tengerbe, köztük nyolc gyermek.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK