A német politikus szerint nem lehet egyedi megoldásokkal rendezni a menekültválságot. Martin Schulz úgy véli, ha az unióban a tagállamok lakosságán, gazdasági teljesítőképességén és az eddig befogadott menekültek számán alapuló elosztási kulcsot vezetnének be, Magyarország jobb helyzetben lenne. Orbán Viktor szerint az, ami most történik, szégyen. A kormányfő azt mondta, senki sem akar Magyarországon maradni, Németországba tartanak, a mi dolgunk, hogy regisztráljuk őket.

Egy hete maradt Magyarországnak, hogy a menekülteket felkészítse a jogi változásokra - mondta Orbán Viktor a Martin Schulzcal közösen tartott sajtótájékoztatón. 

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és Orbán Viktor Brüsszelben, az EP épületébenForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Egy kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök megismételte, hogy senki nem hagyhatja el Magyarországot regisztráció nélkül. Szerinte ez nem egy EU-s probléma, hanem Németország problémája. 

Senki nem akar Magyarországon maradni, Németországba tartanak. A mi dolgunk, hogy regisztráljuk őket - hangsúlyozta Orbán Viktor. 

Szóba kerül majd a már regisztrált menekültek ügyének felgyorsítása is, mert a válság megoldására közösen kell megtalálni a megoldást – tette hozzá Schulz.

Schengen veszélyben van

Orbán Viktor egy kérdésre válaszolva elismerte, a schengeni rendszer veszélyben van. Ami most történik, az szégyen” – jelentette ki a kormányfő, aki megerősítette: Magyarország számára a határőrizet az elsődleges. Megismételte azt is, hogy a schengeni megállapodás feltételül szabja a menekültek számára a regisztrációt, mint mondta, ez nem a magyar kormány döntése.

Az nem működik, hogy valaki átjön a zöldhatáron, elmegy egy vasútállomásra, aztán ott hangoskodni kezd" – figyelmeztetett a miniszterelnök.

Schulz azt húzta alá, hogy a menekültek alapvető emberi jogai nem sérülhetnek, de a legális bevándorlást kell előtérbe helyezni. 

Közös megoldás kell a menekültválságra az uniós vezetők szerint, erről tárgyalnak most BrüsszelbenFotó: Csanádi Márton - Origo

Akik a háború elől menekülnek, azoknak szükségük van a segítségünkre, a védelmünkre – mondta Orbán Viktor, és hangsúlyozta, úgy látja, Európa döntő kihívás előtt áll, és széteshet az unió, ha erre a kihívásra nem tud reagálni. 

Nem tárhatjuk ki a karunkat 

Egy kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta: nem tárhatjuk ki a karunkat, nem mondhatjuk, hogy gyertek csak. Ellenkezőleg, azt akarjuk üzenni nekik, hogy ne jöjjenek”– hangsúlyozta a magyar kormányfő, aki nem érti, hogy a menekültek miért nem maradnak a biztonságos Törökországban. „A családoknak, gyerekeknek is sokkal jobb lenne, ha egy biztonságos országban maradnának” – mondta a kormányfő, aki úgy fogalmazott, morálisan azzal mutatjuk ki leginkább az emberségünket mi, akik a határokat védjük, ha megpróbáljuk megőrizni az értékeinket.

Hétmillió euró Jordániának

Ezek a történetek mindennap megérintenek, ezért kell megtalálnunk a megoldást – mondta Martin Schulz. Hozzátette: a tagországok hétmilliárd eurós összegről állapodtak meg, amit Jordániának és más országoknak adnak. Szerinte ugyanis az emberek azért indulnak el innen Európa felé, mert itt nincs meg a megfelelő pénz az ellátásukra.