Még húsz évig tarthat a menekültválság

563691193
US Chairman of the Joint Chiefs of Staff Gen. Martin Dempsey testifies before the Senate Armed Services Committee hearing about the military campaign against the Islamic State on July 7, 2015 on Capitol Hill in Washington, DC. AFP PHOTO/MANDEL NGAN
Vágólapra másolva!
A NATO-t és az amerikai katonai vezetőket is egyre jobban aggasztja a Szíriából és Észak-Afrikából Európába tartó menekültáradat, amely az elmúlt hónapokban folyamatosan téma volt az egyeztetéseken – ismerte el Martin Dempsey tábornok, amerikai vezérkari főnök.
Vágólapra másolva!

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke exkluzív interjút adott az ABC Newsnak, amely ugyan csak vasárnap kerül műsorba, de a csatorna részleteket közölt belőle az internetes oldalán.

Szír menekültek a Keletiben. Generációs probléma lesz a menekültválság Fotó: Szabó Gábor - Origo

Valódi válság

Dempsey közölte, hogy kimondottan aggasztja őt a menekültválság. Az ENSZ adatai szerint a világon hatvanmillió menekült van, és naponta 42 ezer család kényszerül elhagyni az otthonát – emlékeztetett.

Ennek ellenére úgy tűnik, mintha a közvéleményt nem érdekelné annyira a kérdés, mint 1995-ben, amikor a szétbombázott szarajevói piacról készült fotók sokkolták a világot, és megszerezték az emberek támogatását a NATO boszniai beavatkozásához.

Martin Dempsey szeptember végéig tölti be a vezérkari főnökök bizottságának elnöki posztját Forrás: AFP/Mandel Ngan

A Törökország partjainál vízbe fulladt hároméves szíriai kisfiúról készült képek, amelyek bejárták a világsajtót, talán hasonló hatással lesznek majd a közvéleményre, és tudatosítják az emberekben, milyen kétségbeesettek a háború elől menekülők.

Dempsey úgy véli, a menekültválság egy egész generációt érintő probléma lesz, amely a következő húsz évben forrásokat és szervezést igényel.