Egy egyiptomi milliárdos szigetet venne a menekülteknek

MIDEAST-EGYPT-ECONOMY-WEF
Egyptian entrepreneur Naguib O. Sawiris, Chairman and Chief Executive Officer of Orascom Telecom Holding, participates in a plenary session about the Challenges of going Global at the World Economic Forum (WEF) on the Middle East held in the resort town of Sharm el-Sheikh in Egypt 22 May 2006. The World Economic Forum-Middle East enters its third and final day, with some 1,200 business and political leaders expected to discuss regional issues. AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA
Vágólapra másolva!
Nagib Szavirisz Görögország vagy Olaszország partjainál venne egy szigetet, ahol biztonságba lehetne helyezni akár több százezer szíriai menekültet. 
Vágólapra másolva!

A telekommunikációs céget birtokló üzletember a Twitteren számolt be az ötletéről.

„Görögország vagy Olaszország elad nekem egy szigetet, ahol én kikiáltom a függetlenséget, befogadom a menekülteket, munkát adok nekik, hogy felépíthessék új hazájukat” – idézte a bejegyzést a Yahoo News.

Menekültek a Keletiben. Egy sziget lehetne az új hazájuk Fotó: Csanádi Márton - Origo

Megkeresi a kormányokat

Szavirisz egy tévéinterjúban elmondta, hogy az ügyben meg fogja keresni a görög és az olasz kormányt. Az AFP tudósítójának a kérdésére, hogy tényleg életszerű-e az ötlet, azt válaszolta: „Hát persze, megvalósítható.”

Szerinte többtucatnyi olyan sziget található a partok közelében, amelyik jelenleg lakatlan, viszont több százezer ember befogadására is alkalmas.

Tíz-százmillió dollár közötti összegből meg is lehetne venni egyet, de az igazán nagy összeg az infrastruktúra kiépítése lenne – állítja.

Szíriai kislány testvérével egy törökországi menekülttáborban. Új hazát építhetnének maguknak Forrás: MTI/Anadolu/Ömer Ürer

Maguk építenék fel

A menekültek először ideiglenes szállásokon laknának, míg felépítik maguknak a lakóházakat, iskolákat, kórházakat.

Amikor pedig véget ér a szíriai konfliktus, mindenki eldönthetné, hogy hazatér-e, vagy a szigeten marad – mondta a milliárdos.

Szavirisz azt mondja, 10-100 millió dollárból vehetne egy alkalmas szigetet Forrás: AFP/Mahmud Turkia

Nem lesz könnyű

Azt elismeri, hogy a terv megvalósítása nem könnyű, nehéz lesz például meggyőzni Görögországot és Olaszországot, hogy adjon el neki egy szigetet.

Szavirisz az Orascom TMT főnöke; a cég a Közel-Keleten, Afrikában és Koreában működtet mobiltelefon-hálózatot, de a családja építette például a népszerű El Gouna üdülőtelepet is a Vörös-tenger partján.