A britek a menekültválság miatt léphetnek ki az EU-ból

2015.09.06. 08:10

A menekültválság eszkalálódása óta nőtt azoknak a briteknek a száma, akik támogatják az ország távozását az Európai Unióból, és nagyon kevesen vannak, akik befogdnának menekülteket az országba.

Júliusban még a megkérdezettek 55 százaléka mondta azt, hogy nem támogatja Nagy-Britannia távozását az EU-ból 46 százalékkal szemben, mára viszont megfordult az arány.

A Mail on Sunday számára a Survation közvélemény-kutató cég készített felmérést, amelyből kiderül, hogy ma már a britek 51 százaléka szabadulna Brüsszeltől, és 49 százalék maradna az Unióban.

Angela Merkel David Cameronnal. A britek ellenállnának a német nyomásnakForrás: AFP/Michaela Rehle

Nem akarnak menekülteket

Az eredmény azért döbbentette meg még magát a lapot is, mert évek óta minden közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a britek többsége támogatja az uniós tagságot. 2000-ben, az első felmérés készítésekor 62 százalékról indultak.

A Mail felméréséből az is kiderült, hogy a megkérdezettek egyértelműen támogatják David Cameron kormányfőt, aki keményen ellenáll Angela Merkel német kancellár nyomásának, hogy Nagy-Britannia fogadjon be több menekültet.

A most a maradás mellett szavazók 22 százaléka is azt mondta: valószínűleg megváltoztatja a véleményét, ha folytatódik a menekültválság – akkor pedig a távozás táborának jelentős többsége lesz.

Ajlan Kurdi temetése. A török partoknál vízbe fulladt szíriai kisfiú tragédiája sem hatja meg a briteketForrás: AFP/Anha

Legföljebb háromezer menekültet akarnak

A brit kormány a legfrissebb bejelentés szerint 15 ezer szíriai menekültet fogadna be az országba.

A Mail felmérése szerint azonban a megkérdezettek többsége szigorúan limitálná a befogadottak számát, sőt egyharmaduk szerint egyetlen embert sem kellene befogadni.

A válaszolók közel fele ezer vagy annál kevesebb menekültet fogadna be, és csak a negyedük kész együtt élni tízezer vagy annál több menekülttel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK