Máris elutasították az osztrák kancellár ötletét

Faymann
Werner Faymann szerint hamarosan felfüggesztik a rendkívüli intézkedéseket
Vágólapra másolva!
Rendkívüli uniós csúcsot szeretett volna Werner Faymann osztrák kancellár, de az ötletét Donald Tusk lesöpörte az asztalról. 
Vágólapra másolva!

Szombat délután óta 14 000 menekült érkezett Ausztriába. Faymann kancellár jelezte, hogy a határ megnyitása ideiglenes intézkedés lehet csupán, és azt egy egységes európai politikának kell felváltania. Éppen ezért az osztrák kancellár arra tett javaslatot, hogy szeptember 14-én, az európai belügyminiszterek ülése után tartsanak a menekültkérdéssel kapcsolatos miniszterelnöki találkozót is. „A közös európai megoldásnak nincs alternatívája” – nyilatkozta a kancellár.

Werner Faymann szerint hamarosan felfüggesztik a rendkívüli intézkedéseket Forrás: AFP/Joe Klamar

Nem lesz rendkívüli csúcs

Donald Tusk, az Európa Tanács elnökének szóvivője úgy reagált az osztrák kancellár szavaira, hogy egyelőre nincs szükség rendkívüli csúcsra, ezért a menekültkérdés az október közepén esedékes csúcstalálkozó napirendjén szerepel majd. Faymann válaszában megerősítette, hogy

csak közös európai megoldás lehetséges, a rendkívüli helyzetet fel kell oldani,

és vissza kell állítani a korábban működött jogi normákat.

Megteltek a raktárak

A most érkezett menekültek nagy része már tovább is ment Németország irányába, ugyanakkor egyre többen javasolják Ausztriában, hogy szervezett összeurópai rendszer felállítására van szükség, a kvóták nem elegendőek, ahogyan a személyes civil segítség sem jelent megoldást.

Útban Bécs felé Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bécsben megteltek a segélyszervezetek raktárai, a Westbahnhofon helyreállt a rend, és már nem tudnak több adományt befogadni.

Az Osztrák Államvasutak azt kérte a lakosságtól, hogy egyelőre ne hozzon több adományt,

mert nem tudják feldolgozni és kiadni, annyi segítség érkezett az elmúlt napokban.

Szolidaritás

Ugyanakkor az Osztrák Néppárt elnöke és a koalíciós osztrák kormány kancellárhelyettese a bécsi szüreti felvonuláson tartott beszédében azt hangsúlyozta, hogy

Európa egészének szolidárisnak kell lennie azokkal az országokkal, akik a külső határokat védik,

illetve részt vesznek a kérdés kezelésében. „Ideje, hogy az EU érzékelje a rendkívüli helyzetet, és közös intézményes megoldást dolgozzon ki” – mondta Reinhold Mitterlehner.