Az ENSZ főbiztossága az osztrák kancellár mellé állt

Faymann
Werner Faymann szerint hamarosan felfüggesztik a rendkívüli intézkedéseket
Vágólapra másolva!
Miután Werner Faymann osztrák kancellár jelezte, hogy az osztrák–magyar határ megnyitása csupán ideiglenes intézkedés volt egy rendkívüli helyzetben, felszólította az Európa Tanácsot, hogy hívjanak össze rendkívüli csúcsértekezletet a kérdésben. Donald Tusk a szóvivője útján jelezte, hogy a csúcs összehívása egyelőre nem aktuális, és elegendőnek érzi, ha az októberi, már betervezett csúcsértekezleten esik szó a menekültválságról.
Vágólapra másolva!

Ausztriába az elmúlt napokban több mint 15 000 menekült érkezett Magyarországról, és a túlnyomó részük már tovább is utazott. Egyelőre mindösszesen 90 menekült kért engedélyt a maradásra, ugyanakkor az osztrák kormány mindent megtesz azért, hogy a maradó menekültek beilleszkedése zavartalan legyen. A pápa felhívásával összhangban a bécsi egyházmegye megnyitotta a templomokat és a szerzetesrendeket, ahogyan az iskolák is felkészültek a menekültek fogadására.

Werner Faymann Forrás: AFP/Joe Klamar

Olaj a tűzre

Időközben kiéleződött a konfliktus Magyarország és Ausztria között. Szijjártó Péter külügyminiszternek a Faymann kancellárt belpolitikai szándékokkal vádló interjúja a Der Standardban inkább olajat öntött a tűzre, mint a kedélyeket nyugtatta. Az interjú alatti kommentek kifigurázzák a minisztert azért, mert azt állította,

nem látta a török tengerparton partra sodort halott kisfiú képét,

amely a menekültekkel való szolidaritás szükségességének szimbólumává vált szerte a világon.

Mindezek ellenére Faymann kancellár jelezte, továbbra is tárgyalni kíván a magyar miniszterelnökkel a lehetséges közös megoldásokról.

Értékeken nyugvó iránymutatásra várnak

Ugyanakkor Donald Tusk elutasítása ellenére – az osztrák kormány határozottan kéri, hogy szülessen közös, a kvótákon túli stratégiai terv a menekültkérdés kezelésére, hiszen az nem fog elmúlni a következő napokban, hetekben. Faymann kancellár szavait ezúttal az ENSZ bécsi Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője támogatta meg azzal, hogy kérte, az európai országok vezetői közösen dolgozzanak ki „értékeken nyugvó iránymutatást" országaik számára a menekültkérdés kezelésére, mert ez az elkövetkező hónapok legnagyobb problémája lesz Európában.