Dánia is bevándorlásellenes hirdetéssel riogat

2015.09.07. 15:42

Két libanoni lapban is bevándorlásellenes hirdetéseket helyezett el a dán kormány. A Dániába készülőket arra figyelmeztetik, hogy szigorodtak a rájuk vonatkozó szabályok. 

Bevándorlásellenes hirdetéseket helyezett el a dán kormány több libanoni újságban – jelentette a BBC.

„Dánia úgy döntött, hogy több területen szigorítja a menekültekre vonatkozó szabályozásokat” – áll a szövegben. Példaként hozzák fel, hogy az újonnan érkezett menekültek támogatását 50 százalékkal csökkentették. Az egyedülállók az eddigi havi 10 849 korona (457 ezer forint) helyett 5,945 koronát (250 ezer forint) kapnak. Azoknak, akik leteszik a dán nyelvvizsgát, 1500 korona (63 ezer forint) havi bónusz jár.

Lars Loekke Rasmussen Dánia új jobbközép miniszterelnökeForrás: AFP/Keld Navntoft

Kilépnének Schengenből

A dán kormánypárt, a Venstre júniusban, bevándorlást ellenző kampánnyal jutott hatalomra, de csak kisebbségi kormányt tudtak alakítani. Szükségük van a Dán Néppárt támogatására is, amely úgyszintén ellenzi a bevándorlást. A néppártiak programjában szerepel az is, hogy az ország lépjen ki a schengeni övezetből, és vezessék vissza a határőrizetet.

A hirdetésben azt is hangsúlyozzák, hogy minden visszautasított menedékkérőnek a lehető leggyorsabban el kell hagynia Dánia területét.

A hirdetéseket azért helyezték el libanoni újságokban, mert több mint egymillióan menekültek az országba Szíriából a háború kitörése óta.