The Guardian: Orbán, a borzalmas

Orbán Viktor
Budapest, 2015. szeptember 7. Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet a Külgazdasági és Külügyminisztérium misszióvezetői értekezlete megnyitóján Budapesten 2015. szeptember 7-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Keményen nekiment Orbán Viktornak a The Guardian. A brit lap vezércikkében borzalmasnak hívta a magyar kormányfőt, akinek rendszere ellen az egész kontinensnek fel kell lépnie. 
Vágólapra másolva!

Az egész kontinensnek fel kell lépnie ez ellen a rohadt rezsim ellen

– ezzel a felütéssel írt véleménycikket a magyar miniszterelnökről a The Guardian.

Árt az ország hírnevének

Az „Orbán a borzalmas”című írásban a brit lap emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány nem engedte fel a menekülteket a vonatokra a Keleti pályaudvaron, a többségében Szíriából érkezetteket pedig rendőrök üldözik, akik gázspray-vel is készek lefújni őket. Mint írták, a menekülteknek azt mondták, hogy nyugatra viszik őket, majd kiderült, hogy a vonatok a bicskei táborba tartottak.

A brit lap borzalmasnak nevezte Orbán Viktort Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„A magyarországi jelenetek bepiszkítják majd a kormány emberi jogi mutatóit, és talán az ország hírnevének is ártanak” – írta a lap, amely arra is figyelmeztetett, hogy

a kormányt nem szabad összemosni a magyar emberekkel, akik rengeteget segítenek a menekülteknek.

Sárba tiporja a demokráciát

A The Guardian szerint Orbán Viktor már eddig is sárba tiporta a demokratikus elveket, a hatalmat a jobboldali Fidesz kezébe központosította, fenyegette a bíróság függetlenségét és zaklatta a sajtót. Az Európai Unió intézményeivel szemben provokatívan lép fel, és szolidaritást vállalt Vlagyimir Putyinnal.

Veszélyes precedens

Bár az orbáni politika rendkívül ritka, de néhány elemét, például a kvóták elutasítását más közép-európai országok, például Lengyelország, Csehország és Szlovákia is osztják.

A lap bírálta a többi uniós tagállamot is, amiért az elmúlt években nem szólaltak fel a magyar kormány ellen,

de a menekültválság miatt mostanra kiderült, hogy ami Magyarországon történik, az egész Európára hatással van. Ugyanakkor a The Guardian arra is figyelmeztetett, hogy néhány uniós tagállam támogatja Orbán intézkedéseit, ami a kontinens újbóli megosztásához vezethet.