Évi félmillió menekültet is befogad Németország

2015.09.08. 12:05

Éveken keresztül, akár évi félmillió menekültet is befogad Németország. Az alkancellár szerint azonban tarthatatlan, hogy csak néhány ország segítsen a menekültválság megoldásában. 

Németország több éven keresztül, akár évi félmillió menekült befogadásával is meg tud birkózni – jelentette be az alkancellár. Sigmar Gabriel arra is figyelmeztetett, hogy a többi európai uniós országnak is ki kell vennie a részét a menekültek befogadásából.

Sigmar Gabriel (középen) és Angela Merkel milliós menekültáradatra számítForrás: AFP/Maurizio Gambarini

Egyedül nem megy

„Nem tudunk mi egyedül évente majdnem egymillió menekültet befogadni és beintegrálni a német társadalomba” – mondta a politikus.

Az alkancellár szerint Németország azért képes befogadni „aránytalanul nagy számú” menekültet, mert fejlett a gazdasága. Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy csak néhány országra – Ausztriára, Svédországra, Németországra – támaszkodjon az unió a menekültkérdésben.

A német hatóságok becslése szerint csak 2015-ben körülbelül 800 ezer menekült fog az országba érkezni, ez négyszer annyi, mint 2014-ben.

Macedóniába csak hétfőn 7000 szír menekült érkezettForrás: AFP/Robert Atanasovski

Tarthatatlan a helyzet

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága közben bejelentette, hogy csak hétfőn rekordszámú, 7000 szír menekült érkezett Macedóniába, és 30 ezren vannak a görög szigeteken.

Egy görög miniszter szerint Leszbosz szigetén, ahol 20 ezer menekült várakozik arra, hogy elérje a kontinenst, robbanás közeli a helyzet. A görög kormány és az ENSZ ezért még több munkatársat és hajót küldött a térségbe, hogy segítsen.