Juncker: Európa határai szentek és sérthetetlenek

Vágólapra másolva!
"Európa határai szentek és sérthetetlenek" - figyelmeztette Oroszországot Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban, az egyre sűrűsödő ukrajnai vészjelzésekre reagálva.
Vágólapra másolva!

"Az európai országok biztonsága és határai érinthetetlenek. Szeretném, ha ez teljesen tiszta és érthető lenne Moszkva számára" - mondta Jean-Claude Juncker az Európai Parlament plenáris ülésén tartott évértékelő beszédében, melyben áttekintette az Európai Unió helyzetét. "Lengyelország és a balti államok mellett valamennyi ország fontos tagja az uniónak és sosem, különösen krízishelyzetben nem gondolhatják azt, hogy nem vagyunk mellettük. Kötelességünk, hogy mindenkinek segítsünk" - tette hozzá.

Mint a hidegháború idején

Az orosz támogatást élvező kelet-ukrajnai szakadár csoportok tevékenysége és a Krím Moszkvához csatolása rosszul érinti a keleti tagországokat. Lengyelország, Litvánia, Lettország és Észtország attól tart, hogy Oroszország újból befolyást kíván szerezni a térség felett, mint a hidegháború idején. Juncker megerősítette, hogy tudniuk kell ezeknek az országoknak, hogy

"a szolidaritás nem üres szó. Ott vagyunk és ott leszünk akkor is, ha egyszer szükség lenne rá."

Eddig sem zárta be kapuit

Beszéde szerint, amíg az EU fenntartja az Oroszország elleni szankciókat, addig sem zárja be kapuit Moszkva előtt, ha az erőfeszítéseket tesz az eddig közel 8000 életet követelt konfliktus megoldására. Európának továbbra is hangsúlyoznia kell, hogy a válságért nagy árat kell fizetni, ahogy azt is, hogy elkötelezett a probléma megoldásában.

Az Oroszország elleni gazdasági szankciók érvényessége január végén lejár.

Támogatna egy európai hadsereget

Az EU-nak nincs saját hadserege, ezért a védelmi tevékenység kizárólag nemzeti felelősség, noha Juncker már hosszú ideje támogatója egy európai hadsereg létrehozásának. Beszédében hozzátette: a tagországoknak magabiztosabb külpolitikát kellene folytatniuk, hogy hatékonyabban vehessenek részt az olyan konfliktusok megoldásában is, mint a szíriai vagy a líbiai, melyek közvetlenül érintik Európa biztonságát és jólétét.