Parfümtörténeti múzeum nyílt Párizsban

2015.09.11. 22:22

A parfümkészítés történelmén végigkalauzoló hatalmas múzeum nyílt Párizsban. A látnivalók között különleges fiolák, ősrégi lepárolók és fekete-fehér archív felvételek is láthatók. Ezek egy részét még soha nem láthatta a nagyközönség. 

"Franciaország híres a parfümjeiről, ezért szeretnénk a nagyközönséggel is megosztani azokat a kincseket, amelyeket felhalmoztunk" - mondta Agnes Costa Webster, a múzeumot létrehozó francia parfümgyár, a Fragonard alapítójának dédunokája. "Azt hiszem, ez olyasfajta művészet, amely sosem fog eltűnni" - tette hozzá Costa Webster, aki a család gazdag gyűjteményéből válogatva töltötte fel parfümtörténeti relikviákkal a múzeumot.

A több száz látnivaló között különleges fiolák, ősrégi lepárolók és egyéb, a szagláshoz kapcsolódó eszközök, valamint fekete-fehér archív felvételek sorakoznak, amelyek egy részét még soha nem láthatta a nagyközönség. A kiállított tárgyak elmesélik, hogyan ment ki a divatból a parfüm a középkorban, majd élte virágkorát a 15. században, amikor a vízben lévő betegségektől rettegő franciák, ódzkodva a mosakodástól, kölnivel igyekeztek palástolni testszagukat. A 18. században a virágillatért bolonduló Marie Antoinette diktálta a parfümdivatot és a kölnis üvegcsék díszítettsége is ekkor érte el a csúcsát.