Újra lesz határellenőrzés Németország déli és keleti részén, a jelenlegi menekültválság miatt. Németország ezzel felfüggeszti a schengeni megállapodást. Sajtóinformációk szerint Berlinben a hadsereg bevetését is fontolgatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

Átmenetileg újra lesz ellenőrzés Németország déli határain – írták német lapok vasárnap délután. A Bild szerint az ideiglenes határellenőrzés bevezetése csak a német–osztrák határra vonatkozik. A lap azt írja, hogy az intézkedés válasz a kialakult menekültválságra, és egyben azt is jelenti, hogy  Németország átmenetileg felfüggeszti a schengeni megállapodást. 

A német határ, itt még őrizetlenülForrás: AFP/Oliver Berg

Az újságok azt is írják, hogy a szövetségi rendőrséget riadókészültségbe helyezték, és valamennyi mozgósítható rendőrt Bajorországba küldik. A Spiegel szerint német kormánykörökben azt fontolgatják, esetleg a hadsereget is bevetik, de ez a hivatalos kommentárokban egyelőre nem vetődött fel. 

Célpontban a csempészek 

A hatóságok szigorúbban lépnek fel az embercsempészekkel szemben is. A határközeli térségekben különleges "mobil, ellenőrző és megfigyelő egységekkel" keresik majd őket. Ez a német–cseh, illetve a német–lengyel határrégiókra terjed ki, célja pedig az, hogy megakadályozzák az osztrák–német határon bevezetett határellenőrzés megkerülését. 

Thomas de MaiziereForrás: AFP/Alain Jocard
Németország időt akar nyerni
Időt akarunk nyerni. Többek között ezzel indokolta Karl Ernst Thomas de Maizière német belügyminiszter vasárnapi sajtótájékoztatóján, hogy újra bevezetik a határellenőrzést. A schengeni egyezmény lényegi felfüggesztése nem oldja meg a menekültkrízist, ezt a belügyminiszter is elismerte. Azt ígérte, hogy lesznek további intézkedések is. Hétfőn mindenesetre egyeztetnek az EU-s belügyminiszterek. Hogy világos legyen: a németek nem akarják, hogy az összes menekült náluk kössön ki. Szolidaritásra, a többi tagország szolidaritására van szükség, mondta de Maizière.

A schengeni megállapodás szerint van arra lehetőség, hogy határellenőrzést vezessen be egy tagállam, ha a közrend vagy a belbiztonság súlyos veszélybe kerül. Erről előre kell szólni az Európai Bizottságnak, és a többi tagállamnak is. 

A határellenőrzés bevezetésével együtt felfüggesztették az Ausztriából Németországba tartó vonatközlekedést is, így valószínűleg több ezer migráns rekedt osztrák területen, mert az őket szállító szerelvény már nem ért át Bajorországba. 

Ők még elértek MünchenigFotó: Vörös Szabolcs - Origo

Az Osztrák Szövetségi Vasúttársaság (ÖBB) közlése szerint német kollégáik kérték, hogy ne jöjjön több vonat hozzájuk, a Deutsche Bahn szerint a közlekedést hétfő reggel 6 óráig függesztik fel.

Ha a vasárnap délutáni vonatok eljutottak volna Münchenig, a rajtuk utazó migránsok akkor is bajban lettek volna, Dieter Reiter, a város polgármestere szerint ugyanis további 1000–5000 fő elhelyezését már nem tudják megoldani.

Németország gondjaira vasárnap délelőtt már Sigmar Gabriel is utalt. A szociáldemokrata alkancellár a Tagesspiegelnek azt mondta„Az, hogy Európa képtelen kezelni a migrációs válságot, még Németországot is a befogadóképessége hátárára sodorta.” 

Bombariadó Münchenben

Közben bombariadó volt a müncheni főpályaudvaron, ahová az elmúlt hetekben tízezrével érkeztek Ausztriából a migránsok. A rendőrség evakuálta a környéket, bombakereső kutyákat vetett be, de, mint közölték, az incidensnek „semmi köze a menekültekhez”, a vonatok pontosságához viszont valószínűleg lesz.

Szijjártó csak félig elégedett

„A német kormány fontos döntést hozott, amikor újra bevezette a határellenőrzést” – reagált a fejleményekre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, de szerinte még egy fontos intézkedés hátravan:  
„Haladéktalanul meg kell védeni Görögország külső határait, mert a balkáni ország erre nem képes.  Az uniónak segítenie kell ebben, akár uniós, akár kétoldalú megállapodások keretében. Magyarország ebből kész egy »masszív hozzájárulással« kivenni a részét.” (A miniszter szavairól bővebben itt olvashat.)