„Abban reménykedem, valahogy sikerül majd átjutnunk”

Illegális bevándorlás - Röszke
Járőrök a magyar-szerb határon
Vágólapra másolva!
Várhatóan hosszabb ideig tartózkodnak majd Szerbiában a migránsok szeptember 15-e után, amikor Magyarország szigorít határvédelmén. A határzár megrongálása és az illegális határátlépés mostantól börtönbüntetéssel is járhat.
Vágólapra másolva!

Mindezt Vladimir Petronijevic, egy szerb civil szervezet igazgatója mondta el a helyi közszolgálati televízióban vasárnap. Szerinte Brüsszel részéről határozottabb politikára van szükség. Aleksandar Vucic kormányfő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy míg eddig 2-3 napot töltöttek a migránsok Szerbiában, ez az idő a magyar lépések után 5-10 napra nőhet.

Menekültek Röszkén Forrás: MTI/Mohai Balázs

Ezrek vannak úton

Az RTS presevói tudósítójának jelentése szerint a szerb-macedón határon fekvő településre az utóbbi 24 órában mintegy 3 ezer migráns érkezett, a közvetlenül a határ mellett felállított miratovaci sátortáborban jelenleg körülbelül 1500-an vannak. Várhatóan vasárnap további ezrek lépnek be Szerbiába, a Görögországból és Macedóniából származó információk szerint ugyanis tízezrek tartanak Nyugat-Európa felé. A szabadkai Pannon RTV arról számolt be, hogy Magyarkanizsára pénteken 5700, szombaton pedig 6 ezer migráns érkezett az 1000 fő befogadására alkalmas pihenőállomásra. Igaz, ide sokan már be sem mennek, igyekeznek minél hamarabb átkelni a határon.

Járőrök a magyar-szerb határon Forrás: MTI/Mohai Balázs

Néhányan nyilatkoztak a szabadkai televíziónak. Kifejezték, hogy nem értenek egyet a magyar szabályok szigorításával, és félnek attól, ami vár rájuk a határon. „Szerintem nem tisztességes. Nem látják, hogy milyen háború van Szíriában?" – fogalmazott az egyik nyilatkozó. Egy másik arról beszélt, hogy Görögországtól Szerbiáig nem volt nehéz az út. „Vonattal vagy taxival jöttünk, és a rendőrség támogatott bennünket. Nem tudom, hogyan jutunk át Magyarországra, nehéz lesz. Ott a határon nagyon sok ember van, abban reménykedem, hogy valahogy sikerül majd átjutnunk, és nem történik semmi baj" – mondta a Pannon RTV-nek a menekült.