Németország időt akar nyerni

Luxembourg, 2015. április 20.
Jorge Fernandez Diaz spanyol, Bernard Cazeneuve francia és Thomas de Maiziere német belügyminiszter (b-j) az EU-országok bel -és külügyminisztereinek tanácskozásán Luxembourgban 2015. április 20-án. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Luxembourg, 2015. április 20. Jorge Fernandez Diaz spanyol, Bernard Cazeneuve francia és Thomas de Maiziere német belügyminiszter (b-j) az EU-országok bel -és külügyminisztereinek tanácskozásán Luxembourgban 2015. április 20-án. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Vágólapra másolva!
Németország nem akarja, hogy minden menekült náluk kössön ki. Szolidaritást kér.
Vágólapra másolva!

Időt akarunk nyerni. Többek között ezzel indokolta Karl Ernst Thomas de Maizière német belügyminiszter vasárnapi sajtótájékoztatóján, hogy újra bevezetik a határellenőrzést. Más szavakkal: a schengeni egyezmény lényegi felfüggesztése

nem oldja meg a menekültkrízist,

ezt a belügyminiszter ki is mondta.

További intézkedések

Sőt, azt ígérte, hogy lesznek további intézkedések is. Hétfőn mindenesetre egyeztetnek az EU-s belügyminiszterek.

Hogy világos legyen: a németek

nem akarják, hogy az összes menekült náluk kössön ki.

Szolidaritásra, a többi tagország szolidaritására van szükség, mondta De Maizière.

Németország valamennyi határa schengeni, vagyis mostanáig teljesen szabadon átjárható volt. A nyugati oldalon már évtizedek óta.

Thomas de Maizière (jobbra) spanyol és francia kollégájával Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Nehéz tehát elképzelni, hogy pontosan mit fog jelenteni a határellenőrzés. Csak az egykori határátkelőknél lesznek rendőrök, és a „zöldhatárt” lezárják, vagy a határon végig csatárláncban állnak majd a rendőrök, és esetleg a katonák, hogy bárhol ellenőrizhessék a forgalmat?

Kérdések vannak, válaszok nincsenek

Kérdésekre azonban nem válaszolt De Maizière a sajtókonferenciának nevezett eseményen. Mindenesetre előre is elnézést kért a bizonyára bekövetkező kellemetlenségekért.